Kızamık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık nedir, nasıl bir hastalıktır? Kızamık belirtileri nelerdir? Kızamık neden olur ve bulaşır? Kızamık nedenleri, belirtileri ve tedavisi..

Kızamık; kızamık virüsü ile meydana gelen döküntülü bir infeksiyon hastalığıdır. Geçmiş yıllarda tüm ülkelerde en fazla görülen çocukluk çağı hastalıklarından biriyken, 1960’lı yıllarda kızamık aşısının uygulamaya girmesiyle, birçok ülkede, bu hastalığın sıklığı azalmaya başlamıştır.

KIZAMIK NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Hastalık damlacık yoluyla bulaşır. Kızamıklı hastalar, ilk belirtilerin görülmesinden 1-2 gün öncesinden başlayarak, 7 gün süreyle bulaştırıcıdırlar. Kızamık, öncelikle, okul öncesi çocuklarda ve okula yeni başlayanlarda görülür.

Temastan 14 gün sonra döküntüler ortaya çıkar ve bulaştırıcılık bu dönemde en fazladır. Kızamıklı bir hastayla temas öyküsü olanlar, temastan sonraki 7. günden başlayarak, döküntülerin ortaya çıkmasından sonraki 5. güne kadar izole (tecrit) edilmelidir. Kızamık, bir kez geçirilmekle, hayat boyu bağışıklık bırakır.

Belirti ve bulgular:

-Ateş: 39-40 derece

-Nezle

-Kuru ve inatçı öksürük: Solunum yollarının iltihaplandığını gösterir ve döküntü evresinde de devam eder.

-Gözün konjuktiva tabakasında iltihaplanma.

-Döküntü ortaya çıkmadan 2 gün önce, ağız içinde, alt azı dişlerin hizasında, yaklaşık 1mm. çapında, tuz kristallerine benzeyen lezyonlar belirir ki, bunlar kızamık için çok tipiktir. Bu lekeler yayılıp, ağız içini kaplayabilir. Döküntüler belirince azalıp, döküntünün 3. gününde kaybolurlar.

-Döküntüler enseden, alından başlayıp; yüze, boyuna, gövdeye, kol ve bacaklara yayılır. Yüz ve boyundakiler, birbirleriyle birleşebilir; yüz şiş bir görünüm alır. Döküntüler, çıkış sırasını izleyerek; çıkışın üçüncü gününden itibaren tedricen sönerler. Ateş de, birlikte düşer. Eğer; döküntünün üçüncü gününden sonra da ateş devam ederse, bir komplikasyon akla gelmelidir.

Komplikasyonlar:

-Orta kulak iltihabı;

-Zatürre (Pnömoni);

-Apandisit;

-Var olan tüberkülozun alevlenmesi, sık görülen komplikasyonlardır.

Orta kulak iltihabı, süt çocuklarında, en sık rastlanan kızamık komplikasyonudur. Kulaktan irinli akıntı gelmesi, ateşin düşmemesi tipiktir.

Kızamık sonrası, apse ile seyreden zatürre (pnömoni) de görülebilir. Gelişmekte olan ülkelerde, zatürre, ölüme yol açan en önemli kızamık koplikasyonudur. Kızamığın teşhisi için, klinik bulgular yeterlidir. Ayırıcı, teşhiste diğer döküntülü hastalıklar da akla gelmelidir (kızamıkcık, kızıl v.s.)

Tedavi:

Kızamığın spesifik bir tedavisi yoktur. Ateş düşünceye kadar yatak istirahati yapılır. Göz kapakları ılık su ile temizlenir. Sulu ve yumuşak gıdalar verilir. Ateş düşürücüler ve öksürük şurupları, belirtilere yönelik olarak kullanılır. Komplikasyon gelişmedikçe, antibiyotik uygulanmaz.

Korunma:

Korunma yöntemi kızamık aşısı ile olmaktadır. Sağlık kuruluşlarında, mutad olarak, kızamık aşısı uygulanmaktadır

Kaynak: Betül Nefise İnal, Şebnem Dergisi, Sayı: 9

İslam ve İhsan

KIZAMIK TEHLİKELİ Mİ?

Kızamık Tehlikeli mi?

NEDEN HASTA OLURUZ?

Neden Hasta Oluruz?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.