Kızılelma Nedir, Neyi İfade Eder?
Kızılelma nedir, ne anlama gelir? Kızılelma kelimesinin sözlük anlamı nedir? Kızılelma neresidir? Kızılelma neyi ifade eder? Kızılelma kelimesi ile ilgili cümleler.
Kızılelma, “erişilmesi istenen ülkü, elde edilmesi amaçlanan muhayyel yer” demektir.
KIZILELMA NEDİR?
Kızılelma TDK’ya göre, “yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü” anlamına gelir.
KIZILELMA NEYİ İFADE EDER?
Kızılelma, eski çağlardan beri Türk cihan hâkimiyeti idealini sembolik olarak ifade eden bir kavramdır.
Kavram zamanla, gerçekleştirilmesi düşünülen idealleri ve zaptedilmesi gereken yerleri belirleyen bir sembol haline dönüşür. Orta Asya’da Oğuz Türkleri için Kızılelma, hangi yöne giderlerse gitsinler hedefleri ve kazandıkları zaferin adı haline gelir. Türklerde Kızılelma hükümdarlık alâmeti olarak görülür.
Nitekim Kızılelma Osmanlı padişahlarınca da hükümdarlık alâmeti sayılmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Osmanlı padişahları albümünde (Bağdat Köşkü, nr. 408, vr. 32a), Çelebi Sultan Mehmet’ten 3. Murat’a kadar sekiz padişahtan yedisinin elinde birer elma resmedilmiştir.
Fâtih Sultan Mehmet, 2. Beyazıt ve 2. Selim bu elmaları sol ellerinde, diğerleri sağ ellerinde tutmakta, Yavuz Sultan Selim’in ise iki elinde iki elma bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli kaynaklarda, Fâtih Sultan Mehmet devrinden başlayarak 2. Selim dönemine kadar Türk askerlerinin dillerinden düşürmediği, “Padişahım, biz senin uğrunda ta Kafdağı’nın ötesine, Kızılelma’ya dek varırız” sözleri Osmanlılar’ın ebedî saltanatının bütünlüğü anlamında kullanılmıştır. (Tebly, s. 36 vd.)
Osmanlılar için İstanbul (Bizans), Roma, Beç (Viyana) birer Kızılelma idi.
KIZILELMA KELİMESİ İLE İLGİLİ CÜMLELER
Herkesin, ulaşmak istediği ideal bir “Kızılelma”sı bulunmalı ve kalpler de dâimâ o yüksek hedefin heyecanı içinde çırpınmalıdır. (Osman Nuri Topbaş)
***
Kızılelma Neresi? (Ömer Seyfettin)
***
Şarkta olsun garpta olsun sefere çıkarken galeyâna gelen asker hep “Kızılelma”ya diye bağırıyordu. Kızılelma için kimi Çin kimi Maçin diyordu. (Ömer Seyfettin)
***
Türk’ün yüreğindeki coğrafyanın merkezine Kızılelma denir. (İsmail Hami Danişment)
***
Çıktı Otranto’ya pür-velvele Ahmed Paşa / Tûğlar varsa gerektir Kızılelma’ya kadar. (Yahyâ Kemal)
***
Hemen bize düşmanı göstersinler, dalkılıç olup düşman ordusuna dalarız, harap ederiz ve kralın tahtını tacını başına geçirip Kızılelma’ya dek gideriz. (Koca Sekbanbaşı)
***
Kızılelma bir murattır. (Gevheri)
***
Şâhım Kızılelma’yı ayva ile doldurdun. (Hayretî)
***
Kānûnî Sultan Süleyman Beç’i muhâsara eyledi (1529). Ayrılırken askerlere, “Kızılelma’da buluşuruz” cümlesiyle de onları okşar ve ideallerini canlandırırdı. Zîra yeniçeriler arasında Kızılelma ideal ve fedâkârlıklarını ifâde ederdi. (Osman Tûran)
YORUMLAR