Konursu Ulu Camiî Zamana Meydan Okuyor

Bayburt’un Konursu beldesinde çivi kullanılmadan inşa edilen ve 203 yıldır hizmet veren Konursu Ulu Camiî ahşap işçiliğin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Bayburt’un Konursu beldesinde 1812 yılında çivi kullanılmadan inşa edilen, ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden Konursu Ulu Camiî asırlardır hizmet veriyor. Kent merkezine 15 kilometre mesafedeki Konursu beldesinde, eğimli arazi üzerine kare biçimli inşa edilen dört ahşap destekli, ahşap tavanlı ve bölgesel özellikleri de taşıyan Konursu Ulu Camiî’ndeki ahşap malzeme, çivi ve tutkal kullanılmaksızın birbirine geçmeli biçiminde büyük ustalık gerektiren bir mimariyle yapılmış. İki asırdır Müslümanların ibadethanesi olan Konursu Ulu Camiî, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdıkları binlerce yıllık geleneğin ürünü kırlangıç tavanı, ceviz ağacından yapılan mahfili, minber ve vaaz kürsüsüyle ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini günümüze ulaştırıyor.

BAYBURT CAMİLERİ

Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy, Bayburt’un Anadolu’nun en kadim ve eski şehirlerinden biri olduğunu belirterek, Müslümanların Bayburt’ta camiler başta olmak üzere birçok eser inşa ettiklerini söyledi. Tarih boyunca Bayburt’un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bu medeniyetlerin de kentte kendi dönemlerine ait izleri taşıyan eserler inşa ettiklerini anlatan Aksoy, “Bayburt merkezde Ulu, Yakutiye, Tuzcuzade ve Zahit camileri; Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere beldesinde, Akkoyunlular döneminden kalan Ulu Camiî, merkeze bağlı Seydiyakup ve çorak köylerinde tarihi camilerimiz var” dedi.

Aksoy, il genelindeki tarihi camiler arasında mimarisiyle dikkati çeken en önemli yapının Konursu Ulu Camiî olduğuna işaret ederek, “Bu cami ahşap işçiliğiyle yapılmış. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdıkları mimari bir özellik. Tamamen ahşabı oyarak, ahşap işçiliği geliştirilerek yapılmış ve hiç çivi kullanılmamış. Yine kubbesi bu tür ahşap camilerde meşhur olan kırlangıç kubbe” diye konuştu. Caminin Türkiye’de benzerlerinin az olduğunu vurgulayan Aksoy, “Bugün ne bu işçiliği yapabilecek ustayı ne de bu malzemeyi bulabiliriz. Şahane bir cami, insana huzur veriyor” dedi.

“Aksoy, caminin minaresi, çeşmesi, kuş sarayıyla asırlardır hala ayakta olduğunu kaydederek, “Konursu’nun en büyük camisi hala bu cami. Yapımından bugüne kadar hala ayakta. Bu mekanların kıymetini bilmemiz lazım. Allah bu camiyi yapıp bizlere bırakan, daha sonra burada namaz kılan, bu caminin tamirinde bulunan bütün kardeşlerimizden, büyüklerimizden, atalarımızdan razı olsun” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Editörün Notu: Bazı yayınlara “tüteklikli kubbe” olarak da geçen “kırlangıç kubbe”, sözlüklerde “Kare ya da kareye yakın dikdörtgen planlı bir mekânın üstünü, köşelerden başlayarak birbiri üzerine çapraz konumda oturtulmuş ahşap kalaslardan (bazen işlenmemiş ağaç gövdelerinden) oluşan bir sistemle örten bir bindirme kubbe türü” (Sözen,2003,s.243) olarak tanımlanmaktadır.

İslam ve İhsan

KARADENİZ’İN MUHTEŞEM CAMİLERİ

Karadeniz’in Muhteşem Camileri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.