Kötü Nefes Kokusuna Karşı Tavsiyeler
Kötü nefes kokusuna sakız veya ağız spreyleri gibi geçici çözümler yerine kalıcı çözüm arıyorsanız bu habere bir göz atın.
Kötü nefes kokusu oldukça can sıkıcı bir sorundur. Bu dertle boğuşan çoğu insan, kötü nefes kokusundan kurtulmak için ağız spreylerine veya sakız çiğnemeye başvurmakta. Ancak, bu gibi yöntemler nefes kokusu problemine geçici çözümler üretmekten öteye geçemiyor. Uzmanlara göre düzenli diş fırçalamak bile yeterli olmayabilir.
KÖTÜ NEFES KOKUSUNUN SEBEBİ NEDİR?
Kötü nefes kokusunun nedeni, uçucu sülfür bileşikleridir. Uzmanlar, bu bileşiklerin ağızdaki enfeksiyonlara veya diş eti rahatsızlıklarına bağlı olarak oluşan bakterilerin etkileşimleri sonucunda oluştuğunu düşünüyor.
Ağız içerisinde geniş bir alan tutan, küçük çukurlu ve yarıklı yapıdaki dil, uçucu sülfür bileşiklerine zemin hazırlıyor. Özellikle sabahları karşılaştığın dil üzerinde biriken beyaz tabaka ise oldukça can sıkıcı durumlar yaratabiliyor. Sabahları nefes kokusunda gözlemlenen artış da bu nedenden kaynaklı.
İşte uzmanların kötü nefes kokusundan kurtulma konusundaki tavsiyeleri:
DİLİNİZİ TEMİZLEYİN
Dil temizliği, uçucu sülfür bileşiklerinin oluşumuna neden olan bakterileri temizler ve ağızda oluşan kokuyu azaltır. Bunu, basitçe dilinizi fırçalayarak yapabilirsiniz. Daha etkili bir yöntem ise dil temizleyicilerden faydalanmak. Çünkü bu işlem normal diş fırçası ile yapıldığında, kokuya neden olan bakteriler temizlenmekten çok dil üzerinde çeşitli noktalara dağılabiliyor. Diş fırçasıyla dil temizliği yapıldığında nefes kokusu %33 oranında azalırken, aynı işlem dil temizleyiciyle yapıldığında bu oran %42’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca, dil temizleyici kullanımının etkileri daha uzun ömürlü oluyor.
GÜNDE İKİ KEZ DİŞ FIRÇASI VE DİŞ İPİ KULLANIN
Bu öneriyi defalarca duymuş olabilirsiniz ancak bir kere daha söylemek zorundayız. Günde iki kere dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, ağızdaki yemek artıklarını ve mikroorganizmalarını temizler; dolayısı ile sülfür bileşiklerinin oluşmasını engeller. Ayrıca, diş eti iltihabı ve periyodontit gibi rahatsızlıklarınız varsa mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda var.
ASLA SUSUZ KALMAYIN
Ağzınız kuru kaldığı zaman, diş etinizde ve dilinizde bulunan ölü hücreler yeterli miktarda tükürük bulunmadığı için temizlenemez. Bu yüzden, ağız içindeki bakterilerde ve dolayısı ile sülfür bileşiklerinde artış gözlemlenir. Bu durumun önüne geçebilmek için bol içme suyu tüketebilir veya ağzınızı sık sık temiz suyla çalkalayabilirsiniz.