Küçük Abdest Bozmanın Yasaklandığı Yerler ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Nerelerde küçük abdest bozulmaz veya idrar yapılmaz? Küçük abdest bozmanın (idrar yapmanın) yasaklandığı yerler ile ilgili hadisler...

Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem “lânete sebep olacak iki (şey) den sakının” buyurdu. Onlar da “O, iki şey nedir ey Allah’ın Rasûlü” dediler. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

– “İnsanların yoluna ve gölgelere abdest bozmaktır.” Buyurdu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 14/25; Bu hadis-i şerifi Müslim, Kitâb’ut-Tahâret, b. 20, n. 269, c. 1, s. 226’da tahriç etti)

Hadisin Açıklaması

İnsanların en şerlileri insanlara zararlı olanlarıdır. Yollar herkesin gelip geçtiği yer olduğu için, oraya abdest bozanlar her geçeni iğrendirmiş ve her geçenin tiksinip kötü söz söylemesine sebep olmuş olur. Bundan dolayı yollara abdest bozmak lânete sebep olan hallerden birisidir.

Gölgeler de herkesin istifade ettiği, altında dinlendiği nimetlerdir.

Gölgelere abdest bozanlar, orada dinlenmek isteyen herkesin tiksinip kötü söz söylemesine ve lanetine sebeb olur. Ne acıklı durumdur ki, pislenmemiş bir yol, kirletilmemiş bir pınar başı, idrar yapılmamış, bir gölge bulmak güçtür. Bunu yalnız çocuklarımız, değil yaşlılarımız da yapmaktadır. Hele mesire yerlerinde, pınarbaşları sarhoşların içki kokusu ve şişe kırığından, gölgeler de pislik kokusundan varılacak gibi değildir. Bu gibi çirkin işlerden sakınmalı, lânete uğramaktan korunmalıyız.

Lâineyn: Lânete sebep olduklarından mecaz olarak lânet edici denilmiştir. Bir de lânet edici, ism-i fail ise de Mel’un manâsında kullanılmıştır. Bu iki şeyi yapanlara halk lânet ettiği için lânet bu ikiye nisbet edilmiştir. (Bezl’ül-Mechüd c 1, s. 68)

***

Muaz İbn-i Cebel radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “Lânete sebeb olacak üç yerden sakının:

  1. Su arklarına,
  2. yol ortasına ve
  3. gölgeye abdest bozmaktan” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 14/26; Bu hadis-i şerifi İbn-i Mâce, Kitâb’ut-Tahâret, b. 21, s. 119, c. 1, n. 328’de tahriç etti)

Hadisin Açıklaması

Hadis metninde geçen “mevârid, mevrid” kelimesinin çoğuludur.

Mevrid, su mecrası demektir. Bu hadis-i şerif arklara, çaylara, ırmaklara ve nehirlere abdest bozmaktan sakındırmaktadır.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları