Küçük Vecihiler Yetişiyor

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde matematik öğretmenliği yapan Akyürek, "Küçük Vecihiler Yetişiyor" adıyla hazırladığı proje kapsamında ders saatleri dışındaki zamanlarda çocuklara model uçak yapımını öğretiyor.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde matematik öğretmeni Fatma Akyürek, "Küçük Vecihiler Yetişiyor" adıyla hazırladığı proje kapsamında ders saatleri dışındaki zamanlarda çocuklara gönüllü olarak model uçak kursu veriyor.

Karagöl Mahallesi'ndeki Şehit Arif Çetin Ortaokulu'nda matematik öğretmenliği yapan Akyürek, kırsal alanda yaşayan öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri ve eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek "Küçük Vecihiler Yetişiyor" adıyla proje hazırladı.

Model uçak eğitmeni sertifikası da bulunan Akyürek, proje kapsamında her gün öğle saatleri ile akşam dersten sonra okulda oluşturulan atölyede öğrencilere gönüllü olarak model uçak yapımını öğretiyor.

Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatında hiç yakından uçak görmemiş, uçağa binmemiş köy okullarındaki çocukları geleceğe hazırlamak için çalıştığını söyledi.

Hazırladığı projenin okul idaresince kabul edilmesiyle öğrencilere öğle saatlerinde ve ders çıkışlarında model uçak kursu eğitimi vermeye başladığını belirten Akyürek, "Kırsal alanda yaşayan öğrencilerin boş zamanlarını etkili ve dolu geçirmelerini sağlamak istedim. Aynı zamanda çocuklara havacılık sevgisi de kazandırmayı amaçladım." dedi.

Projeyi çocukları geleceğe hazırlamak, başarılarına katkı sağlamak amacıyla gönüllü olarak hazırladığına dikkati çeken Akyürek, model uçak yaparken çocukların ölçme ve değerlendirme, hesaplama, çizim yapma, el becerilerini geliştirme gibi yetenekler de kazandıklarını anlattı.

"SAYISAL ZEKALARININ YANINDA PRATİK ZEKALARI DA GELİŞİYOR"

Öğrencilerin kursa ilgi gösterdiklerini dile getiren Akyürek, şöyle devam etti:

"Bu projeyi önemsiyoruz. Çocukların boş zamanlarını etkili geçirmesini sağlarken aynı zamanda sosyalleşmelerine katkı sağlıyoruz. Öğrenciler maket uçak yapımına başlamadan önce ölçek bilgisi öğreniyor. Hazırlanan projeye göre ölçüm ve hesaplamalar yapıyor. Orantılar kuruyor. Ona göre kesim ve uçağının montajını yapıyor. Matematiksel verileri kullanırken uçakların uçması için gerekli fizik kurallarını hesaplamaya çalışıyor. Bütün bunları gerçekleştirirken ince çıtaları bir araya getirerek ekleyip yapıştırıyor. Bu da el becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Bu kursu sadece model uçak yapımı olarak görmüyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Sayısal zekalarının yanında pratik zekaları da gelişiyor."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.