Kumar Neden Haramdır?
İnsanın, hiçbir meşakkate katlanmadan, kolay yoldan çok kazanma hırsının bir neticesi olan kumar, en tehlikeli haramlardan biridir. Peki bizler kendimizi bu haramdan nasıl sakınacağız? İslam'ın bu konuda ki hükmü nedir?
Şunu asla unutmamalıdır ki dizginlenemeyen hırs, sahibini dâimâ felâkete sürükler.
Kumar öyle bir bataklıktır ki, bu oyunda kazanan yoktur. Zira haramdan hiçbir zaman hayır gelmez. Sûretâ kazanmış görünen insanlar bile parasını aldıkları insanların ve âilelerin perişanlığına sebep oldukları için büyük bir vebâl yüklenirler.
Allâh’ın kendisine bahşettiği maddî imkânlar ile hayır işleyeceği yerde kumar oynayan insan, hem Allâh’a isyan etmiş olur hem de kendisiyle birlikte birçok âileyi perişan eder.
Bugün toplumumuzda kumar, neredeyse meşrûlaştırılmış ve akla durgunluk verecek kadar yaygınlaştırılmıştır. Birtakım kumar çeşitleri âdeta bir eğlence ve oyalanma sûretinde, hattâ bâzen kumar olduğu bile bilinmeksizin icrâ edilmeye başlanmış, bu habis illetin mânevî ağırlığı hissedilmez olmuştur. Hâlbuki Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, kumarın sözünü etmeyi bile çok ağır bir cürüm olarak görmüş ve buna mâni olmak sadedinde şöyle buyurmuştur:
“…Kim arkadaşına; «Gel, seninle kumar oynayalım.» derse, bu sözüne kefâret olmak üzere (oynayacağı kumar parasını) fakirlere sadaka versin!” (Buhârî, Edeb, 74)
Kumar, günümüzde o kadar kolaylaştırılmış ve kontrolden çıkmıştır ki, çocuklara kadar intikâl etmiştir. Bu durum, istikbal adına çok büyük bir tehlike arz etmektedir. Zira kumar sâyesinde kolay yoldan kazanmaya heveslenen çocuklar, büyüdüklerinde girecekleri her işte zahmetsizce kazanmanın çârelerini ararlar. Buna şartlanan bir genç, hayata atıldığında ticaret yapıyorsa hemen zengin olmanın, siyâsete atılmışsa hızla mesâfe kat etmenin, üniversiteye intisâb etmişse en kısa yoldan bütün pâyeleri elde etmenin çârelerine bakar. En kötüsü de, bu çârelerin meşrû olup olmadığı yolundaki hassâsiyetini de kaybederek çeşitli haksızlık ve günahlara sürüklenir. Hedefine varamadığında ise huzursuzluk ve bedbinliğe düşer.
Velhâsıl, bugün toplumumuzun îman ve ahlâk sahasında yaşadığı erozyonun en acı neticelerinin başında “kumar illeti” gelmektedir. O derecede ki, kumar âdeta meşrûlaştırılmak istenmektedir. Bu da, amel bozukluğundan öteye, îmâna zarar vermektedir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hakk'a Adanmış Gençlik , Erkam Yayınları
KUMAR NEDİR? İSLAM'A GÖRE KUMAR OYNAMANIN HÜKMÜ
YORUMLAR