
Kur’an-ı Kerim’de Adı Geçen Tek Gece
Gecelerin en feyizlisi hangisidir? Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece ve bu gecenin fazileti...
Gecelerin en feyizlisi Kadir gecesidir. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece Kadir gecesidir.
KUR’AN-I KERİM’DE İSMİ GEÇEN TEK GECE
İnsanlık için bir hidayet kaynağı olan son kitap Kur’an-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
Yine bu gecede yapılan ibadet, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.
Aynı adı taşıyan surede şöyle buyrulmuştur:
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 1-5)
İmam-ı Buhârî’nin pek çok rivayetine göre Kadir gecesinin Ramazan’ın son on gecesinden birinde olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan’ın bu son on gününde Mescitte kurdurduğu küçük bir çadır içinde itikâfa girer, kendisini tamamıyla ibadete verirdi.
Peygamberimizin (s.a.v. içinde itikâfa girdiği bu çadırın bir Türk çadırı olduğu Müslim’in Ebû Saîd-i Hudrî’den (ra.) yaptığı rivayetten anlaşılmaktadır. (Müslim, “Sıyâm”, 40.)
Peygamberimizin (s.a.v.) rastladığı Kadir geceleri hakkındaki rivayetler arasında 27’nci geceye ait olan rivayet, âlimlerin çoğunluğu tarafından tercih edilerek, bu gece Kadir gecesi olarak kutlanagelmiştir.
Esasen zamanın iyi değerlendirilmesini bilen kimseler için her zaman Kadir gecesidir. Yeter ki insan, kendisini yaratan, sayısız nimet ve lütuflarda bulunan Cenab-ı Hakk’ın rızasını kazanma yolunda olsun.
İlahi âşıklardan olan İbn Fâriz, “Dost ile her buluşma anı Cuma olduğu gibi, bütün geceler de —Hak tecelli ederse— Kadir gecesi olur” sözüyle bunu ne güzel ifade etmiştir.
Kadir gecesinin ibadetle değerlendirilmesi büyük bir kazançtır. Çünkü bu gecede yapılan ibadet bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.
Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Bu gecede yapılacak olan, Kur’an okumak, namaz kılmak, dua etmek, günahlardan tevbe ve istiğfar etmektir.
Hz. Âişe’den (ra.) rivayet olunduğuna göre Peygamberimiz (s.a.v.), Ramazan gecelerini bu çeşit ibadetlerle değerlendirirdi.
Üzerinde namaz borcu olan kimsenin bu gecede hiç olmazsa bir günlük namaz kaza etmesi uygun olur. Böylece hem borcunu öder hem de geceyi ihya etmiş olur.
KİM KADİR GECESİNİN FAZİLETİNE İNANARAK
Hz. Âişe (ra.), Peygamberimizden (s.a.v.) sordu:
—Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesine tesadüf edersem nasıl dua edeyim? Peygamberimiz (s.a.v.),
—Allah’ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affeyle, diye dua et buyurdu. (Tirmizî, “Da’avât, 84, İbn Mâce, “Du’a”, 5.)
Gece ile ilgili olarak Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Kim, faziletine inanarak ve ecrini umarak Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları mağfiret olunur.” (Buhârî, “Terâvih”, 2, Müslim, “Salât”, 25.)
Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet
YORUMLAR