Kur’an Nasıl Şefaat Edecek?

Sorularla İslam

Kur’ân-ı Kerîm kimlere şefaat edecek? Kur’ân-ı Kerîm’in şefaati nasıl olacak?

Cenâb-ı Hak bize Kur’ân-ı Kerîm’i bir hidâyet rehberi, şifâ ve rahmet olarak armağan etmiştir. Bir mü’min için de en büyük dünya ve âhiret nîmeti, Kur’ân-ı Kerîm ve Sünnet-i Seniyye’nin muktezâsına göre rûhânî bir hayat yaşayabilmek ve ömür boyu Kur’ân’ın hizmetinde bulunabilmektir.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“O, âlemler için öğütten başka bir şey değildir. Sizden istikâmet sahibi olmak isteyenler (ona uyarlar).” (et-Tekvîr, 27-28)

KUR’AN NASIL ŞEFAAT EDECEK?

Hadîs-i şerîflerde de şöyle buyrulur:

“Kur’ân okuyunuz! Çünkü Kur’ân, kıyâmet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” (Müslim, Müsâfirîn, 252; Ahmed, V, 249, 251)

“Kıyâmet gününde Kur’ân ve dünyadaki hayatlarını ona göre tanzim eden Kur’ân ehli kimseler Mahşer yerine getirilirler. Bu sırada Kur’ân’ın önünde Bakara ve Âl-i İmrân sûreleri vardır. Her ikisi de (temessül ederek) kendilerini okuyanları müdâfaa için birbirleriyle yarışırlar.” (Müslim, Müsâfirîn, 253; Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 5/2883)

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’i okur ve onunla amel ederse, kıyâmet günü ebeveynine bir tâc giydirilir. Bu tâcın ışığı, Güneş Dünya’daki bir eve konulduğunda onun vereceği ışıktan daha güzeldir. Öyleyse, Kur’ân-ı Kerîm ile bizzat amel edenin ışığı nasıl olur, düşünebiliyor musunuz?” (Ebû Dâvûd, Vitr, 14/1453)

Ayrıca; “Sizin en hayırlılarınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”[1] buyuran Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, ümmetine her hâlükârda Kur’ân’ın tâlimine gayret etme hususunda zirve bir numûne olmuştur.

Nitekim Enes -radıyallâhu anh- diyor ki:

“Bir gün mescidde Peygamber Efendimiz’in açlıktan karnına taş bağlamış olduğu hâlde, ayakta suffe ehline Kur’ân okuttuğunu gördüm.”[2]

Dipnotlar:

[1] Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân, 21. [2] Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ, Beyrut 1967, I, 342.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 12 Saadet Damlaları, Erkam Yayınları