Kur’an’daki Peygamber Kıssalarının Verdiği Mesajlar

Peygamber kıssaları Hz. Peygamber’e (sav.) ne anlatır? Kur’an-ı Kerim’deki peygamber kıssalarının verdiği mesajlar…

Kur’ân-ı Kerîm’de geçen hiçbir isim ve hadise öylesine zikredilmiş değildir. 124.000 peygamber gönderildiği göz önüne alınırsa son mukaddes kitap olan Kur’an’da niçin bazı isimlere yer verildiği üzerinde düşünülmelidir. Kur’ân’da adı geçen peygamberlerin başlarından geçen bazı hadiseler kıssalar halinde anlatılmıştır. Niçin O peygamber ve niçin o kıssaya yer verildiği bi-hikmetillahi Teâlâ Peygamber Efendimiz’e verilmiş bir mesajdır. Peygamber Efendimiz bu mesajı noksansız bir surette almış ve hayatına aksettirmiştir. Siyer kitaplarına şöyle bir göz gezdirildiğinde bunun sayısız misaline rastlanır. Efendimizin hayatını anlatan eserler, Peygamber kıssaları ile O’nun hayatı arasındaki paralelliği gözler önüne serer. Bu benzerlikteki sayısız hikmetten biri Allah Teâlâ’nın sevgili Peygamberimizi, kâmilen îfa eylediği nübüvvet vazifesinde yalnız bırakmayarak O’na doğru yolu göstermesidir.

KUR’AN’DAKİ PEYGAMBER KISSALARININ VERDİĞİ MESAJLAR

Peygamber Efendimiz, Rabbine yönelerek “Beni göz açıp kapayıncaya kadar nefsimle baş başa bırakma” niyazında bulunmuş, Hakk Te’âlâ, Habibi’nin duasını kabul ederek peygamber kıssalarıyla yol göstermiştir. Efendimizin içinde bulunduğu ahval ve şeraiti daha iyi kavraması için O’nunla benzer bir imtihandan geçen peygamberlerin hayatından kesitler sunulmuştur. Bu ayetler, gelişen hadiseler karşısında bir yandan Peygamber Efendimizi manen takviye ediyor öte yandan sevgili Peygamberimize nasıl davranması gerektiğini haber veriyordu. Yani Kur’an ayetleri ve kıssaları umumen bütün Müslümanlar için bir hayat ölçüsü olduğu gibi hassaten Fahr-i Kainat Efendimiz için de bir nasihat ve ölçü mahiyetindeydi.

Peygamberler tarihine dikkatle bakıldığında görülecektir ki her peygamber çok güzel huy, karakter ve sıfatlara sahiptir. Ancak her bir peygamberin öyle bir vasfı var ki o vasfıyla temayüz etmektedir. Mesela Hz. Eyüb (as.) âdeta sabrı kendisine yoldaş kılmış, ayniyet kesbetmiştir. Bugün dahi metanet ve tahammül sahibi olanlara “O’nda Eyüb Peygamber sabrı var” denir. Buradan anlaşılmaktadır ki Hz. Eyüb’ün (as.) kemâli “Sabır” sıfatında/sıfatıyla tebarüz etmektedir. Kur’ân’da geçen diğer peygamberler de kendisiyle temayüz ettiği esma ve sıfatlara sahiptir. Peygamberler sahip oldukları o sıfata mazhar olmak itibatiyle nübüvvetlerinin kemâline ulaşmışlardır.

Nebilerin sonuncusu yani bir yönüyle nübüvvetin mührü olan Hâtemü’l-enbiya Hazret-i Muhammed (sav.) ise bu itibarla bütün peygamberlerin temayüz ettiği esma ve evsafı zâtında cem etmiştir. Bilcümle nebevî vasıfları, o sıfat ile temayüz eden peygamber kadar kâmil bir surette teşahhus eden (içselleştiren) Resulullah (as.), Eyüb Aleyhisselam kadar sabr-ı cemîl üzere olmasının yanı sıra, Hz. Âdem (as.) ile Hz. Yunus (as.) gibi tevbe ehli, Hz.Musa (as.) gibi cesur, Hz. İbrahim (as.) gibi hikmet sahibi, Hz. Yakub (as.) gibi mütevekkil, Hz. Yusuf (as.) gibi güzel, Hz. İsa (as.) gibi merhametli, Hz. Süleyman (as.) gibi kudretlidir ilh.

Ezcümle Hz. Peygamber (as.), Kur’ân’da ismi ve hikayesi zikredilen bütün peygamberlerin kemalinin kendisinde bihakkın tezahür ettiği İnsan-ı Kâmil’dir. Bu sebeple Peygamberimize (as.) o peygamberlerin kıssalarından haber verilmiştir. Ve yine aynı sebeple Peygamberimizin (as.) her imtihanına dair kıssalarda bir işaret ve alamet görmek mümkündür. Yeter ki kıssalar okunurken “Acaba Hak Teâla’nın Peygamberine bu kıssayı anlatmaktan muradı ne ola!” diye tefekkür edilsin.  Bu husustaki en güzel misallerden biri de Kur’an’ın ahsenü’l-kasas yani kıssaların en güzeli olarak vasfettiği Yusuf Aleyhisselam kıssasında geçmektedir. Bu kıssada Peygamberimizin hayatıyla paralellik gösteren birçok husus vardır. Bunların her birini zikretmek bu yazının takatini aşar. Ancak verilecek tek bir misal bu kıssa özelinde ve Kur’ân-ı Kerîm’in tamamında Peygamberin muhatap alındığına delil teşkil eder.

Hz. Yusuf (as.), çocuk iken annesini kaybetmiş, 11 kardeşi tarafından kuyuya atılıp taşlanmış, bilahare yurdu olan Kenan ilinden ve sevdiklerinden koparılarak Mısır’a sürgün edilmişti. Orada geçirdiği uzun seneler boyunca rüya tabiri ilmine mazhar olmuştur (calib-i dikkattir ki Efendimiz (as.) rüyayı nübüvvetin bir cüzü olarak vasfetmektedir). Hz. Yusuf (as.) Mısır’da idareciliğe kadar yükselmiştir. Evvelce köle iken Mısır’a sultan olan ve vechinin güzelliği dillere destan olan Hz. Yusuf, gençliği, güzelliği ve ahlakî değerleri ile Züleyha annemizin dikkatini çekmiş ve nihayet O’nunla evlenmiştir. Hz. Yusuf (as.), pek çok meşakkate katlandıktan ve uzun yıllar hasretini çektikten sonra ailesine de kavuşmuştur. Bütün bu yaşananların ardından Hz. Yusuf (as.) kendisine kötülük eden kardeşlerini affetmiş ve onları bağrına basmıştır.

Sevgili Peygamberimiz (as.) de Hz. Yusuf (as.) gibi annesini kaybetmiş, öz kardeşleri olmasa da Mekke’liler tarafından her türlü eza ve cefaya maruz bırakılarak çok sevdiği Mekke’den Medine’ye hicret etmek mecburiyetinde bırakılmıştır. Burada uzun yıllar kalan Efendimiz, Medine Vesikası ile bir siyasi birlik teşkil etmiş ve devlet reisi olmuştur. Yine de meşakkatli bir Medine hayatı geçiren Efendimiz (as.), Hz. Yusuf’un (as.) babası Hz. Yakub (as.) ile biraderi Bünyamin’e kavuşması gibi ahir ömründe gerçekleşen fetih ile Mekke’ye kavuşabilmiştir. Buradaki bir incelik de Peygamberimizin (as.) İslâm ordusunu Mekke’ye tek bir yerden sokmak yerine birkaç kısma ayırarak farklı cihetlerden şehre girmelerini emretmiş olmasıdır. Bu hadise bize Hz. Yakub’un (as.) Mısır’a gidecek olan oğullarının şehre tek bir kapıdan girmek yerine her birinin şehrin farklı bir kapısından girmesini salık vermesini hatırlatır.

Yusuf Kıssası Peygamberimiz (as.) için, zorlu hicret ve Medine dönemi boyunca hem zorluklara karşı bir sabır telkini hem de istikbaldeki muvaffakiyetin müjdesi idi. Ancak mesaj burada hitam bulmuyordu. Hazret-i Yusuf nasıl ki kendisini kuyuya atarak taşlayan ve babalarına Yusuf öldü diyerek yalan söyleyen kardeşlerini affettiyse Hazret-i Peygamber de aynı şeyi yapacaktı. İnayet-i ilahî ile Mekke fethediliyor, Hazret-i Peygamber mazlumen Medine’ye hicret ettiği topraklara bu defa bir devlet reisi, büyük bir ordunun komutanı ve Mekke’nin fatihi olarak giriyordu. Hanelerine sığınan Mekke’li müşriklerin canı ve malı emin kılınmıştı. Ancak yine de endişe etmekteydiler. Zira o kutlu Nebi’yi vaktiyle tekzib etmiş, namaz kılarken sırtına işkembe koyarak hakaret etmiş, kendisine türlü iftiralar atmış ve çok sevdiği çocukların eliyle Taif’te taşa tutmuşlardı. Bir insana yapılabilecek en ağır eza ve cefayı layık gördükleri O mübarek insan, şimdi karşılarında biiznillah galip ve muzafferdi, güç ve kudret sahibiydi. Onlara istediğini yapabilirdi. Ancak insanlığa rahmet olarak gönderilen ve ümmetine karşı muhabbeti pek şiddetli olan sevgili Peygamberimiz (as.), onları affetti. Bu affın kaynağı Hak Teâla, misali de Hz. Yusuf Aleyhisselam idi:

“Bu kadar cürüm işlemenize rağmen bugün sizi affediyorum, sizi bugün kınamıyorum, aşağılamıyorum bile”. Bu sözden anlaşılıyor ki netice muvaffakiyet ise vetireye merhamet nazarıyla bakmak peygamber sünnetidir. Hz. Yusuf’un kardeşlerini affetmesi bunun en güzel misalidir.               

Şimdi kendi kendimize soralım acaba Hz. Yunus’un (as.) balığın karnında olması, Hz. İbrahim’in (as.) evladını kurban etmekle imtihan edilmesi, Hz. Nuh’un (as.) tufandan korunmak için gemi inşa etmesi, Hz. Musa’nın (as.) Kızıldeniz’i asası ile yarması, Peygamberlerin Nemrud’lar ve Firavunlar ile mücadele etmeleri Hz. Peygamber’in (as.) hayatında hangi hal ve hadiselere tekabül ediyor ve burada Hazret-i Peygamber’e (as.) ne mesaj verilmek isteniyor? Bunu anlarsak, O’nu sevmek, O’na benzemek, O’nun sünnetiyle amel etmekle mükellef olan bizler bunda bir nebze olsun muvaffak oluruz.

 Kaynak: Muhammet Enes Karadeniz, Altınoluk Dergisi, Sayı: 465

İslam ve İhsan

PEYGAMBER KISSALARI

Peygamber Kıssaları

KUR’ÂN’DA GEÇEN PEYGAMBER KISSALARININ İBRET VERİCİ YÖNLERİ

Kur’ân’da Geçen Peygamber Kıssalarının İbret Verici Yönleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.