Kur'an'ı Parmaklarıyla Ezberliyorlar

İstanbul Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda, Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla ezberleyen görme engelli hafızlar yetiştiriliyor.

Halkalı'da 2012 yılında açılan kurs, 2014 yılında görme engellilere de eğitim vermeye başladı. Görme engellilerin Kur'an-ı Kerim'e olan eğilimini fark eden kurs yöneticileri, bu öğrenciler için yatılı hafızlık kursu açmaya karar verdi.

Bu kapsamda kursta, görme engelliler için, bahçe düzenlenmesinden kabartmalı sarı şeritlere, yatak odalarının ve diğer yaşam alanlarının ergonomik tasarımına kadar çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Kursta eğitime başlayan öğrencilere ilk olarak Braille alfabesi (kabartma yazı) ile Türkçe, sonra da Arapça okuma öğretiliyor.

"TÜRKİYE GENELİNDEN ÖĞRENCİ ALIYORUZ"

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Müdürü Sinan Tunç, 2014 yılında yaz kursunda ilk kez görme engelli 38 öğrenciyi eğitime aldıklarını söyledi. Tunç, Türkiye'de görme engelli oranın yüksek olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Bunların birçoğu dışarıya çıkmaya çekindikleri ve aileleri uzak memleketlere göndermekten çekindikleri için evden çıkamıyorlar. Kursumuz İstanbul ve Küçükçekmece müftülüklerinin denetiminde eğitim veriyor. Fiziki ortamı çok iyi, havadar, görme engellilere mahsus altyapı çalışması yapılmış bir kurs. Velilerimizden mekanı görerek, çocuklarını kursumuza göndermelerini rica ediyoruz."

Tunç, kurs kapsamında şu ana kadar 3 görme engellinin hafızlığı bitirdiğini belirterek, "Buradaki hafızlarımız parmaklarıyla okuyarak ezberliyor. Zaten amacımız da kendi kendine okuyabilen ve daha sonra hocalık yapabilecek hafızlar yetiştirmek. Görme engelli olup da bu eğitimi verecek hoca maalesef çok az." ifadelerini kullandı.

"BRAİLLE ALFABESİ İLE KUR'AN EĞİTİMİ VERİLİYOR"

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının dezavantajlı gruplara yönelik birçok hizmetinin bulunduğunu söyledi.

Özellik görme ve işitme ile spastik engellilere yönelik kurslar düzenlediklerini belirten Yılmaz, "Küçükçekmece'deki Halkalı Çamlıkaltı Kur'an kursumuz Braille alfabesiyle 70 kadar çocuğumuza Kur'an'ı Kerim öğretmiştir. Anadolu yakasında Mehmet Akif Kur'an Kursu'nda kız öğrencilere Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmektedir." dedi.

Yılmaz, ayrıca işitme engellilerin ibadetlerini yerine getirmeleri için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, onlar için özel alfabe geliştirdiklerini ve dini bilgiler kılavuzu hazırladıklarını kaydetti.

"ÖĞRENCİLERİN TÜM İHTİYAÇLARINI KURS KARŞILIYOR"

Küçükçekmece Müftüsü Mustafa Temel de "Bu yavrularımız Kur'an okurken rastgele okumuyorlar, tecvide uygun okuyorlar. Öğrencilerimiz sadece hafızlık yapmıyor, bunu yanında dini bilgiler öğreniyor ve okullarına devam ediyor." diye konuştu.

"KUR'AN KURSU HOCASI OLMAK İSTİYORUM"

Hafız adayı 13 yaşındaki görme engelli Halil Karabacak, 2014 yılında Kur'an-ı Kerim eğitimi almak için geldiği kursta hafızlık eğitiminin tamamlamak üzere olduğunu belirtti.

Yaklaşık bir yıl sonra hafız olacağını aktaran Karabacak, "Kur'an okumak çok güzel. Kur'an-ı Kerim ile kalbim ferahlıyor. Kur'an kursu hocası olmak istiyorum." dedi.

Görme engelli 15 yaşındaki Muhammet Etem de ileride görme engellileri hafız olarak yetiştirmek istediğini dile getirdi. Üniversite öğrencisi ve halter sporcusu 23 yaşındaki Salih Gültekin, hafızlık eğitiminin başında olduğunu kaydetti.

Görme yetisini sonradan kaybettiği için parmak hassasiyetinin ilk zamanlarda eksik olduğunu anlatan Gültekin, "Parmaklarım zamanla gelişti. Okuma hızım arttı. Halterde hedefim dünya şampiyonu olmak. Hafızlığımı tamamlarsam, hafız gibi yaşayıp siyasete atılmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.