Kurban Bayramı'nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Kurban Bayramı'nda beslenmeniz için dikkat etmeniz kurallar...

► Bayram sabahı özellikle kurbanını kendi kesen kişiler telaş içerisine girip kahvaltı yapmayı unutmaktadır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı atlamayın, 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve gibi hafifte olsa kahvaltınızı yapın.

► Kurban bayramında sofralarda olmazsa olmaz et yemekleridir. Ancak kurban kesilir kesilmez eti pişirilip yenmemelidir. Etteki ölüm katılığının geçmesi beklenmeli, 24 ila 48 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra et tüketilmelidir. Ölüm katılığı geçmeden tüketilen etler öğün sonrasında karında rahatsızlık, şişkinlik, gaz gibi şikayetlere neden olabilir.

► Öğünlerde mutlaka besin çeşitliliği sağlayın. Özellikle et yenecek öğünde et miktarı 4 köfte kadarı geçmesin, yanında çeşitli sebzelerle hazırlanmış az yağlı bol salata ve esmer ekmek türlerinden 1-2 dilim tercih edin. Eğer pilav veya makarna tüketilecekse ekmek yemeyin. Aynı şekilde ekmek tüketilecekse pilav ve makarna tüketmeyin. Asitli, şekerli, kalorili içecekler yerine ayran tercih edin.

► Kurbanın sakatat ve iç yağ kısımları yüksek doymuş yağ ve kolesterol içermesi nedeni ile tüketmeyin.

► Eti bol yağda kızartmak, kavurmak yerine haşlama, buğulama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

► Mutlaka gün içerisine dağılmış şekilde 2-2,5 litre su için.

► Gün içinde öğün atlamayın, 4 saatten fazla aç kalmayın.

► Yemekten sonra şişkinlik hissederseniz tansiyon veya ödem gibi bir rahatsızlık yoksa günlük 1-2 şişe sade maden suyu içebilirsiniz.

► Bayram ziyaretlerine “nasılsa ikram yapılır” diye düşünerek aç karnına gitmeyin. Evden çıkarken 1 bardak tarçınlı süt veya 1 adet meyve veya 5-6 adet fındık gibi küçük bir ara öğün yapın.

► Ziyaretlerde ikram edilen şerbetli, hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Sohbet sırasında farkında olmadan içilen çay miktarlarını kontrol altında tutun ve şekersiz için.

► Evinize gelen misafirlerinize ikram ettiğiniz çikolatanın yanına kuru kayısı, kuru hurma gibi tatlı yerine tüketilebilecek kuru meyveler ekleyin.

► Güne başlamadan önce mutlaka tüketeceğiniz besinleri aklınızda programlayın. Kendinize miktar koyun ve aşmamaya çalışın.

► Gün içerisinde 30-40 dakikalık kısa yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırın.

► Öğün sonrası yemeğin rehavetine kapılıp uyuklamak yerine günde 1-2 bardak yeşil çay içerek metabolizmanızı hızlandırın.

► Bayram boyunca çok fazla kaçırdığınız gün 1 günü aşmasın. Üst üste gelen fazla kalori bayram sonrası kilo olarak geri dönebilir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.