Kurban Bıçağı Nasıl Olmalı?
Bıçak üretimiyle ünlü Sivas'taki ustalar, kurbanlık hayvanlara eziyet etmeden ve kazasız bir kesim yapmak için çelik, ucu en az 20 santimetre olan keskin bıçakların kullanılmasını önerdi.
Kurban Bayramı öncesi işleri artan Sivas'taki bıçak ustaları, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi ve kazasız bir kesimin yapılabilmesi için çelik ve ucu en az 20 santimetre olan keskin bıçakların kullanılmasını tavsiye etti.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Eski Sanayi'de faaliyet gösteren bıçak üretim atölyelerinde hareketli günler yaşanıyor. Bıçak ustaları, artan siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor.
Vatandaşlara ucuz ürünlere kanmamaları uyarısında bulunan ustalar, böyle bıçaklarla yapılan kesimlerde kurbana eziyet edilebileceği, kazaların yaşanabileceği ve kesimin yarıda kalabileceği uyarısını yaptı.
Babasından devraldığı mesleği sürdüren 73 yaşındaki Erdoğan Mesci, Sivas bıçağının tamamen el yapımı olduğunu söyledi.
Sivas bıçağının bu nedenle piyasadakilerden kaliteli ve dayanıklı olduğunu ifade eden Mesci, "Bıçağın yapımında özel çelik kullanıyoruz. Sapını ise isteğe göre ya koç boynuzundan ya da fiberden yapıyoruz" dedi.
Kullandıkları malzemeler nedeniyle piyasada satılanlardan daha pahalı bıçak ürettiklerini aktaran Mesci, bıçağın eğilip bükülmeyeceğini ve kurban kesen kişiyi yarı yolda bırakmayacağını dile getirdi.
Kurban kesilen bıçağın çelik kısmının en az 20 santimetre olması gerektiğini vurgulayan Mesci, "İyi bir Sivas bıçağı yaklaşık iki saatte yapılıyor. Kurban keserken kullanılacak bıçağın ucu en az 20 santimetre ve gayet keskin olmalı. Bıçak kurbanı incitmemeli ve tek vuruşta kesilmelidir" diye konuştu.
Mesci, kesmenin yanı sıra yüzme ve et parçalamada da kullanılmak için de bıçak ürettiklerini ifade etti.
BIÇAK BİLEME İŞİNİ USTASINA YAPTIRIN!
Bıçak satışının yanı sıra bileme de yaptıklarını belirten Mesci, "Kurban Bayramı yaklaştıkça piyasada herkes bıçak bilemeye çıkıyor. Sivas bıçağı özeldir ve bunu ustalarına biletmek gerekir. Belediyemizden piyasada bu işi yapan kişileri denetlemelerini istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Mesci, ürettikleri bıçakları İstanbul, Ankara, Gaziantep, Adana ve Erzurum gibi illere de gönderdiklerini, fiyatının ise büyüklüğüne göre 20 ila 40 lira arasında değiştiğini kaydetti.
Bıçak ustası Yunus Göçeri de en iyi bıçağın çeliği iyi işlenmiş bıçak olduğunu söyledi.
Kurban kesiminde kullanılan bıçağın uç kısmının en az 20 santimetre olması gerektiğini ifade eden Göçeri, "Sivas bıçağı tamamen el yapımı olduğu için kaliteli bir bıçaktır. Kurban kesiminde ucu uzun bıçak kullanılmalı. Yüzme bıçağının ucu ise deriyi yırtmaması açısından biraz daha küt olmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA