Kurban Vekaletinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İSLAM

Vekâleten kurban kesiyoruz. Bize vekâletle kurban kestirmek isteyenlerden kimisinin, kurbanlık alımı için verdiği para, kurbanlıkların normal piyasa fiyatının altında. Kimisi de hiç para vermeden, “benim için bir kurban kesin” diyor. Bu durumda ne yapılması gerekir? 

Burada, vekâleten kurban kesen kişinin, kendisine vekâlet verenlerle arasındaki dostluk ve arkadaşlık ilişkisinin derecesi önemlidir. Genel olarak bir kişinin, kurbanlık hayvanın piyasa fiyatını bilmeden “bana bir kurban kesin” demesi, normal şartlarda o kişinin kurbanlık hayvanın piyasadaki normal fiyatına razı olduğu anlamına gelir. Bu kişi için piyasada normal kabul edilen bir kurban alınıp kesilebilir. Zira buna izin vermiş sayılır. Ancak gündelik hayatta durum bu kadar basit ve açık değildir.

Bir kişi, vekil tayin ettiği kişiye, normal kurbanlık fiyatından daha az para vermişse, bu durumda, kendisine vekâlet verilen kişi şu şekilde hareket edebilir:

1- Eğer kurban kestirecek kişi, piyasadaki en düşük kurban fiyatını bildiği halde, o parayı vermişse, bu takdirde, bu kişi için, verdiği paraya uygun bir kurbanlık alınıp kesilmesi gerekir.

2- Eğer kişi kurbanlık fiyatlarını bilmediği halde, verdiği paranın yeterli olacağını sanmışsa, bu takdirde verilen paranın yeterli olmayacağı ona haber verilmeli ve onun kararına göre hareket edilmelidir.

3-Kişinin normal bir kurbanlık alımı için yeterli olacağını düşünerek verdiği para yeterli değilse ve bu durum kendisine haber verilemiyorsa, o zaman, vekil, o kimseyle arasındaki dostluk ve güvene göre hareket eder. Eğer verilen paranın yetmediği, kurbanı kestikten sonra söylendiğinde bir anlaşmazlık çıkmayacaksa, bu takdirde o kişi için normal bir kurban kesilebilir. Aradaki fark daha sonra ondan alınır. Şayet kişinin, ücret değişikliğine itiraz etmesi mümkünse ve bu da arada tartışmaya sebep olacaksa, o zaman, durum kurbanlık alımından önce mutlaka o kişiye anlatılmalı ve onayı alınmalıdır.

Hiç para vermeyip de “benim için bir kurban kes” diyen bir kişiyle ilgili şu durumlar söz konusudur.

1- Şayet kişi, piyasadaki normal kurban fiyatlarını bilerek bu talepte bulunmuşsa, o zaman, onun adına normal bir kurban alınıp kesilir ve ücret daha sonra kendisinden tahsil edilir.

2- O kişi kurban fiyatlarını bilmeden bu talepte bulunmuşsa, bu durumda aradaki dostluk ve güvene bakılır. Aradaki dostluk sebebiyle normal ücrete itiraz etmeyeceği düşünülüyorsa, o zaman o kişi için normal bir kurban alınıp kesilir ve daha sonra ücret kendisinden tahsil edilir. Ancak arada yakın bir dostluk bulunmadığı için daha sonra bir anlamazlığın çıkması mümkünse, bu takdirde, o kişi fiyat hakkında bilgilendirilir ve onun kararına göre hareket edilir.

KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul