Kurbanlarımız Gönül Coğrafyamıza Ulaşıyor

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı İnsani Yardım ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürü Medet Bala ile Hüdâyi Vakfı’nın 2015 kurban çalışmaları hakkında konuştuk.

Hüdâyi Vakfı’nın Kurban çalışmaları başladı mı? Kurbana hazır mısınız?

Bilindiği gibi vakıfların hizmetleri açısından iki yoğun dönemi vardır. Biri Ramazan ayı, diğeri Kurban.

Biz Ramazan ayını çok verimli tamamladık. Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde "Hüdâyi İftar Sofraları" açtık, gıda dağıtımları yaptık. Allah bunların hepsini kabul eylesin inşallah.

Ancak Kurban çok daha heyecanlı geçiyor. Ramazan 30 gün içeresinde, Kurban ise 3 gün içinde tamamlanıyor. Tabi bu 3 günün hazırlığı en az 3 ay öncesinden başlıyor. Daha doğrusu yıl boyu kurban hep gündemde kalıyor.

medet_bala

İBADET ŞUURU İÇERİSİNDE KURBAN FAALİYETİ

Yıl boyunca kurban nasıl gündeminizde kalıyor?

Bizim faaliyet göstermeye çalıştığımız bölgelerde, yıl içerisinde bize gelen adak, akika, şükür gibi kurbanları kesmeye devam ediyoruz. Ancak Kurban Bayramı çok özel bir çalışma gerektiriyor. Tanıtımdan, tedariğe, kayıtların yapılmasına, listelerin bölgelere dağıtılmasına, operasyonun gerçekleşmesine, gözlemcilerin, görevlilerin belirlenip yerlerine ulaşmasına ve ibadet şuuru içeresinde kurban faaliyetinin tamamlanmasına bütün vakıf ekibi katkıda bulunuyor.

Nerelerde kurban kesimi yapıyorsunuz?

Başta ülkemizde. İstanbul'da Çamlıca ve Üsküdar’daki modern ve hijyenik kesimhanelerimizde bizzat başında bulunarak, kurban sahibinin gözü önünde kesim yapılıyor. Burada önceden randevü almak gerekiyor. Kurban hissesinin 1/3’ü vakfa kalıyor. Diğerleri kurban sahibine veriliyor. Hisse bedelinin haricinde kesim ücreti vb. bir şey alınmıyor.

2015kurban

KURBANLAR GÖNÜL COĞRAFYAMIZDA KESİLİYOR

Vakfa kalan 1/3 hisseyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu üç yerde değerlendiriyoruz:

1- Kurban günleri içerisinde vakfın fukara listesine kayıtlı Türkiyeli ve Suriyeli muhtaç ailelere.

2- Vakfa ait iki adet aşevinde çıkan yemeklerde.

3- Yurtlar ve Kur’an Kurslarındaki öğrencilerin yemeklerinde.

Yurtdışı kurbanları nerelerde kesiyorsunuz?

Yurtdışı kurbanlarımızı ise gönül coğrafyamızı oluşturan, ulaşabildiğimiz her yerde kesiyoruz. Ancak yoğunluklu olarak Müslümanların çok, ihtiyacın fazla olduğu yerleri tercih ediyoruz. Mesela Arakan, Gazze, Somali, Burkina Faso, Kamerun, Gana, Uganda, Tanzanya, Nijer gibi Afrika ülkeleri, Kosova, Arnavutluk, Makedonya gibi ata yadigarı ülkelerde, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan vb. gibi daha bir çok kardeş ülkede kesimlerimiz oluyor.

BAĞIŞLANAN KURBANLARI KAPILARINA ULAŞTIRIYORUZ

Ülkemizdeki Suriyelilerle ilgili bir kurban çalışmanız var mı?

Biz, ülkemize gelen bu misafirleri, Muhacir kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Öncelikle İstanbul’da ulaşabildiklerimize, imkanlarımız ölçüsünde yıl içeresinde adaklardan ikramda bulunduğumuz gibi, Kurban günlerinde de  bize bağışlanan kurbanları onların kapılarına ulaştırıyoruz. Ayrıca içerdeki kampların yanında da kesimler yapıyoruz.

Kesilen kurbanlardan kimler istifade ediyor?

Başta o bölgenin yetim, öksüz,  aileleri, yoksullar, her türlü ihtiyaç sahipleri ve öğrenciler. Şunu belirtmek isterim: Bu dağıtımları yaparken bir çok yerde önünüze gelene verseniz bile çok makbule geçmekte. Çünkü bu insanların çoğu yılda bir kez kurban bayramı vesilesiyle et görüyorlar. Bazıları bu eti kurutarak yıl boyunca yemeklerine katmaya çalışıyorlar.

yurtici_kurban

KURBANLARIN GÖNÜLLERDE YARATTIĞI TESİR

Buradan giden kurbanların oradaki insanlara bir etkisi oluyor mu?

Olmaz mı? Hem öyle oluyor ki kurbanlar gönül köprüleri oluşturuyor. Ülkemiz insanıyla oradaki kardeşlerimiz arasında dostluk köprüleri kuruluyor. Çok uzaklardan, hiç görmediğiniz insanlardan dualar alıyorsunuz. Burkinalı alim bir zat diyordu ki; sizin gönderdiğiniz kurbanlar gönüllerde yüzlerce konferansın yapamadığı tesiri icra ediyor. İnşallah kurbanlarımız Müslüman kardeşliğine çok büyük katkılarda bulunacaktır.

Sizlere nasıl kurban bağışında bulunulabiliyor?

Yurtiçi ve yurtdışı için çok kolay bir yolla kurban bağışınızı yapabiliyorsunuz.

Öncelikle vakıf merkezlerimize gelip kurban kaydını yaptırabilir, makbuzlarınızı alabilirsiniz. Hesap numaralarımıza havale, eft yolu ile bağış yapılabilirsiniz. (Açıklama kısmına isim ve cep telefonu bilgilerinizi belirtmelisiniz) Hudayivakfi.org adresimizden online bağış butonundan kredi kartıyla yine kurban bağışınızı yapmanız mümkün.

hudayi_erzak_iftar2

HÜDÂYİ DOSTLARI BİZİ YALNIZ BIRAKMAMALI

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bayramlar sevinç ve sürur günleridir. Sadece kendimizin sevinmesi değil, ihtiyaç sahibi, mağdur ve mazlum kardeşlerimizin de sevinmesi gerekir. Buna bir kurban vererek ya da bir kurban verilmesine vasıta olarak katkıda bulunma imkanı var. Hiç olmazsa kurbanlarımızla onların yanında olalım. Bu konuda yıllardır hizmet veren ve halkımızın güvenini sağlamış Hüdayi Vakfımızı tercih ederse memnun oluruz. Hüdayi Dostlarının bu seferberlikte bizi yalnız bırakmamalarını istirham ediyoruz.

Allah, tüm infak, hayır, hasenat ve kurbanlarımızı kabul eylesin.Teşekkür ederiz. Hayrın duyurulmasına vesile olduğunuz için ben teşekkür ederim.

Ayrıntılı Bilgi İçin: www.hudayivakfi.org

Tel: 0216 428 39 60 - 0216 341 05 97

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.