Kutsal Topraklarda Buruk Bayram

Kutsal topraklarda 13 gün arayla meydana gelen iki ayrı facia, güvenlik tedbirlerinin yetersizliği iddialarını gündeme getirdi.

Mescid-i Haram'da 11 Eylül'de yaşanan ve 110 hacı adayının vefat etmesiyle sonuçlanan vinç kazasının ardından Mina'da izdiham nedeniyle meydana gelen facia, kutsal topraklarda bayramın buruk yaşanmasına yol açtı.

Yaklaşık 2 milyon Müslümanın bulunduğu kutsal topraklarda, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği iki facia yüzlerdeki tebessümü hüzne dönüştürdü.

VİNÇ KAZASI

Mescid-i Haram'da yaşanan vinç kazasının ardından yapılan resmi açıklamada, kazaya fırtınanın yanı sıra ''iş makinelerinin kullanım kılavuzuna uygun kullanılmamasının'' neden olduğu itirafı, güvenlik önlemlerinin gözardı edildiği gerçeğini gün yüzüne çıkarmıştı.

MİNA'DAKİ FACİA

Mina'da yaşanan ve yaklaşık 800 Müslümanın hayatını kaybettiği facianın, iki grubun karşılaşması sonucu meydana gelmesi güvenlik önlemlerini tekrar gündeme taşıdı.

Mekke'deki Türk hacılar, izdihamın, bölgede yeterli güvenlik önleminin alınmamasından kaynaklandığı inancını taşıyor.

ARABİSTAN'DA 3 YETKİLİ GÖREVDEN ALINDI

Suudi Arabistan’da, Hac Bakanı Bender bin Muhammed, Mekke Belediye Başkanı Usame Fadl El Barr ve Mekke Emniyet Müdürü görevden alındı.

Suudi Arabistan hükümeti, Mina’da 769 kişinin hayatını kaybettiği izdiham faciasıyla ilgili başlattığı soruşturmada Hac Bakanı Bender bin Muhammed, Mekke Belediye Başkanı Usame Fadl El Barr ve Mekke Emniyet Müdürü görevden alındı.

KAYIP HACILAR ARANMAYA DEVAM EDİYOR

Mina'daki izdihamda kaybolan Türk hacılardan Hikmet Çapar'ın cenazesinin bulunmasıyla izdihamda hayatını kaybeden Türk hacı sayısı 3'e çıktı. Kayıp 5 Türk hacı için arama çalışmaları sürüyor.

Alınan bilgiye göre, izdihamda yaşamını yitiren Yozgatlı hacılar Sahure Coşkun ve Cemaynur Bozkurt'un ardından, haber alınamayanlar arasındaki Hikmet Çapar'ın da cenazesine ulaşıldı.

Böylece izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e çıktı. Kayıp 5 Türk hacı için de arama çalışmaları sürüyor.

YARALI HACILAR ÜLKEYE GETİRİLDİ

Kutsal topraklarda yaralanan ve hastalanan Türk hacıları taşıyan TSK'ya ait C-130 Herkül tipi uçak Etimesgut Askeri Havalimanına indi.

Suudi Arabistan'dan aldığı yaralı ve hasta Türk hacıları taşıyan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait C-130 Herkül tipi uçak Etimesgut Askeri Havalimanına indi.

Beş saatlik uçuşun ardından yurda dönen yaralı ve hasta 24 hacı, sağlık görevlilerince ambulanslarla taşındı. Hacıların tedavilerine Türkiye'de devam edilecek.

Yaralı hacıları Etimesgut Askeri Havalimanına gelişlerinde, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, AFAD Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Furat ile Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hakkı Yeşilyurt karşıladı.

Hasta ve yaralı hacıların durumuna ilişkin bilgi alan Şencan, Fırat ve Yeşilyurt onlarla sohbet etti.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.