Lebbeyk Anlamı
Lebbeyk: Buyurun, emredin efendim anlamına gelir.
Telbiye: Hac sırasında “Lebbeyk Allâhümme lebbeyk...” ifâdesini söylemek.
“Lebbeyk,
Allahümme lebbeyk,
Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk.
İnnel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l mülk, lâ şerike leke”
LEBBEYK KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Helâl-haram konusunda gösterilecek hassâsiyet ibadetlerin kabul edilip edilmemesini de belirleyen bir keyfiyettir. Allah Rasûlü (s.a.v) haram parayla hacca gidene semâdan bir münâdînin şöyle seslendiğini haber vermiştir:
“Sana ne lebbeyk ne de sa‘deyk. Çünkü senin kazancın haram, azığın haram, bineğin haramdır. Hiçbir sevap almadan günahkâr olarak dön! Hoşlanmayacağın şeyle karşılaşacağından dolayı üzül!” (Heysemî, III,209-210)
*****
Aşk ve muhabbet dolu gönül taleplerini, şâir şöyle dile getirir:
Mekke ile Medîne,
İki eşsiz hazîne,
Çihâr yâr-i güzîne,
Bizden selâm götürün!
Lebbeyk deyip boyuna,
Koşun zemzem suyuna,
Benî Hâşim soyuna,
Bizden selâm götürün!
*****
“Kim bu Beyt’i, haram kazançtan elde ettiği parayla ziyâret ederse Allâh’a itaatten çıkmış olur. Böyle bir insan hacca niyet eder, ihrâma bürünerek bineğinin üzengisine ayağını basıp devesini hareket ettirdikten sonra; «Lebbeyk Allâhümme lebbeyk» derse, semâdan bir münâdî şöyle seslenir:
«Sana ne lebbeyk ne de sa’deyk! Çünkü senin kazancın haram, azığın haram, bineğin haramdır. Hiçbir sevap almadan günahkâr olarak dön! Hoşlanmayacağın şeyle karşılaşacağından dolayı üzül!»
Fakat kişi helâl parayla hac yolculuğuna çıkar, bineğinin üzengisine ayağını basıp onunla hayvanını hareket ettirir ve «Lebbeyk Allâhümme lebbeyk» derse, semâdan bir münâdî şöyle seslenir:
«Lebbeyk ve sa’deyk! Sana icâbet ettim. Çünkü senin bineğin helâl, elbisen helâl, azığın helâldir. Haydi çok büyük sevaplar elde etmiş ve hiç günâha girmemiş olarak dön! Seni memnun ve mesrûr edecek şeyle karşılaşacağın için sevin!»” (Heysemî, III, 209-210)