Legolarla Çiçek ve Tabiat Resimleri Çizmek Caiz mi?

VİDEOLAR

Legolarla çiçek ve tabiat resimleri çizmek caiz midir? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

Taş, toprak ve su gibi varlıkları da canlı olarak kabul edilse de, genel kullanımda canlı-cansız ayrımının nefes alıp almamaya göre yapılır. Buna göre, insan ve hayvan resimlerinin problemli, bitki ve doğa resimlerinin ise dekoratif amaçlı yapıldıkları sürece sorun teşkil etmez. Önemli olan, resimde tasvir edilen varlığın tapınma nesnesi olup olmamasıdır ve lego gibi minyatür çalışmalarda da bir sakınca yoktur. Bu hassasiyet yerinde kullanılmalı ve vesveseye sebep olmamalıdır.

RESİMLE İLGİLİ HADİSLER

Enes -radıyallahu anh- şöyle buyurur:

Hz. Âişe’nin -radıyallahu anh- üzerinde resim ve nakışlar bulunan renkli bir örtüsü vardı. Onu odasının bir duvarına asmıştı. Nebiyy-i Ekrem Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-:

«-Şu nakışlı perdeni karşımdan al! Üzerindeki resimler namazda gözüme takılıp duruyor.» buyurdular.” (Buhârî, Salât, 15)

Şerh:

Bu bâb’ın başlığı tam olarak şöyle: Üzerinde haç şeklinde nakışlar veya resimler olan elbise ile kılınan namaz fasit olur mu? Ve bunlarla yapılması nehyedilen şeyler.

Buhârî, burada da hakkında ihtilâf bulunan mes’elelerde katʻî ifâde kullanma­mak usûlüne göre yürüyor. Yâni resimli elbise ile veya resim olan yerde kılınan namaz fasit olmaz, lâkin bu mekruhtur. Zîrâ namaz kılan insanın huşûunu kaybetmesine sebep olur, zihnini toplamasına, tam olarak Allah Teâlâ’ya yönelmesine mâni olur.

Resimli kumaşın duvara asılması yasaklanırsa onu giymek daha öncelikli olarak yasaklanır. Hanefîler, yere serilen, üzerine basılan yaygı, minder ve yastık gibi kumaşlardaki resimleri mekruh görmemişlerdir. Yani resme hürmet edilip edilmediğine bakmışlardır. Ancak duvara asılan, yukarılara konulan resim ve heykelleri ittifakla mekruh görmüşlerdir.

Hz. Âişe validemizin perdesinin üzerinde kuş ve kanatlı at tasvirleri vardı. Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- onu görünce rengi değişti ve:

“‒Ey Âişe, onu kaldır, zîrâ her eve girip onu gördüğümde dünya hatırıma geliyor!” buyurdular. (Müslim, Libâs, 88-91; Nesâî, Zînet, 111; Ahmed, VI, 49)

Bir rivâyete göre Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- o perdeyi kendi mübârek elleriyle çekip indirdi ve:

“‒Allah Teâlâ bize taşı toprağı giydirmemizi emretmedi!” buyurdular. Sonra da şöyle devam ettiler:

“‒Kıyâmet günü insanların en şiddetli azâb görenleri, Allah Teâlâ’nın yarattığı canlı varlıklara benzeterek resim yapanlardır.”

Hz. Âişe vâlidemiz ondan iki yastık yaptı, Allah Resûlü onlara yaslanırlardı. (Müslim, Libâs, 87-91; Nesâî, Zînet, 111)

Yine Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-:

“İçinde sûret (canlı resmi ve heykeli) bulunan eve melekler girmez!” buyurmuşlardır. (Müslim, Libâs, 96)

Resûlullah, evde üzerinde haç resmi bulunan bir şey görürse onu mutlaka değiştirir, haçı bozardı. (Buhârî, Libâs, 90; Ebû Dâvûd, Libâs, 44/4151)