Liseli Gençlerden Maden Kazalarına Karşı Manidar Proje

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencileri Muhammed Yusuf Alkuş ve Tuluğhan Çivioğlu'nun geliştirdiği "Madenciyi Arama Tespit ve Kurtarma Sistemi", Zonguldak'ta Türkiye Taş Kömürü Kurumunun eğitim madeninde test edilecek.

 
 

Muhammed Yusuf Alkuş ve Tuluğhan Çivioğlu, öğretmenleri Ersin Ertürk rehberliğinde, maden kazalarını önleme ve kazalarda arama kurtarmayı kolaylaştırmayı sağlamaya dönük "Madenciyi Arama Tespit ve Kurtarma Sistemi" ismini verdikleri proje hazırladı. Ortamdaki gazı, madencinin nabız atışını ölçen ve madencinin konumunu gösteren bir bileklik tasarlayan ve prototipini geliştiren öğrenciler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda ikinciliği elde etti.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu yetkililerine de projeleri hakkında bir sunum yapan öğrenciler, projenin kurumun eğitim madeninde test edilmesi iznini aldı.

Projenin testlerden başarıyla geçmesi halinde, maden kazalarında can kayıplarını önlemek için kullanılabilmesinin önü açılacak.

SİSTEMİN MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK

Öğrencilerden Muhammed Yusuf Alkuş yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasının kendilerini bu yönde bir çalışmaya yönelttiğini belirterek, "Madenci ölümleri bizi çok etkiledi. Bu konuda yapılan çalışmalar nelerdir diye baktık. Ancak yapılan çalışmaların gerek maliyet açısından gerekse de uygulanabilirlik açısından yetersiz olduğunu gördük. Bu alanda bir çalışma yapılması gerektiğini düşündük." diye konuştu.

Alkuş, sistemin çalışma şeklini ise şöyle anlattı:

  • "Biz üç sensör kullandık. Bu sensörlerin kullanmamızın nedeni, madende yaşanan kazaları engellemekti. İki ana kaza gerçekleşiyor, birisi grizu patlaması, diğeri yangın. Grizu patlamalarının nedeni metan gazı sıkışması. Metan gazı belli bir yerde yüzde 5 oranında arttığında, madende patlama gerçekleşiyor. Bu yüzden metan gazı sensörü kullandık. Bizim belirlediğimiz veriler yüzde 2 oranını aştığında madenlerde kullanılan fan sistemiyle ortamdaki gazı boşaltmayı planladık ve bu şekilde grizu patlamasının önüne geçmeyi düşündük. Ayrıca karbonmonoksit gazı sensörü kullandık. Bunun nedeni de herhangi bir yangın anında karbonmonoksit gazı çıkmakta ve bu karbonmonoksit gazı pek çok madenciyi zehirlemekte. Soma'daki faciada 301 madencimizden yaklaşık 100'ü bu gazdan dolayı hayatını kaybetmişti. Bileklikte kullanılan bir diğer sensör ise nabız sensörü. Bunu herhangi bir göçük anında madencinin hayati verilerini elde edebilmek için kullandık."
 Alkuş, bileklikten elde edilen verilerin her beş metrede bir yerleştirilecek elektronik sinyal vericiler üzerinden yüzeye iletileceğini ve bir kontrol merkezinde tüm maden çalışanlarının verilerinin anlık olarak takip edilebileceğini kaydetti.

Geliştirdikleri sistemin çok düşük bir maliyete sahip olduğuna işaret eden Alkuş, "Bu sayede sistemin hem özel sektör hem de devlet madenlerinde kullanılabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Alkuş ve Çivioğlu, kendilerine destek veren okul yönetimine, öğretmenlerine ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu yetkililerine teşekkür etti.

Kaynak: yenisafak.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.