Maden Suyu İle Soda Aynı Şey midir?
Soda ile maden suyu, aynı şey değildir. Toplumumuzda belki de birçok insan, maden suyu ve sodanın, “isim farkı olsa da aynı tesiri yaptığını” düşünür. Genellikle ikisi de mideyi rahatlatma özelliği için içilir, ama soda sun’î/yapay bir içecektir. Maden suyunda tabiî olarak bulunan ana elementler, sodada bulunmaz.
Soda, içme suyuna 1 litreye en az 570 mg bikarbonat ve 1000 mg karbondioksit katılarak elde edilen sun’î bir içecektir.
Maden suyu içerdiği sülfat ve bikarbonat iyonları sayesinde, hem mide ve bağırsak sistemini rahatlatır, hem de böbrek fonksiyonlarını dengeler.
Spor yaptıktan sonra ayran ile birlikte maden suyu içildiğinde; hem tok tutma, hem de zayıflatma tesiri gösterir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür de ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece faydalıdır.
Kullanmak zorunda olduğumuz ilaçlarda bile bir doz vardır. Bu sebeple maden suyu içerken de bu doz çok önemlidir. Bu yüzden düzenli maden suyu içiyorsak, onu da abartmadan günde 1 litreyi geçmeyecek şekilde tüketmekte fayda vardır.
Maden suyu yemekle birlikte alındığında, hem mineralli sudan, hem gıdalardan mineral emilimi daha kolay gerçekleşiyor. Bu sebeple yemek sırasında içecek olarak tercih edilebilecek bir alternatiftir.
Fakat soda ise, yemek sırasında veya hemen sonrasında içildiğinde midenin asit dengesini bozarak sindirimi geciktirebilir.
Bazı maden sularında sodyum miktarı yüksek olabilmektedir. Tansiyon yüksekliği şikâyeti olanlar, sodyum oranı yüksek maden sularını içmemelidirler. Sodyum miktarının yüksek olup olmadığı, etiketinden kontrol edilebilir.
Gerçek maden suyunun bilinen bir zararı yoktur, fakat ülkemizde “maden suyu” adı altında satılan bazı sodaların zararları vardır. Zira içerisine tabiî olmayan aroma, tatlandırıcı ve bikarbonat içeriği katılabilmektedir.
Kaynak: Nejla Baş, Şebnem Dergisi, 152. Sayı