Mahallenin Örnek Dayanışması

Kara üzüm pekmeziyle tanınan Balıkesir'in 100 nüfuslu kırsal kesimdeki mahallesi Akçakısrak'ta kurulan kazanlarda pekmez kaynatılmaya başlandı.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinin kırsal mahallelerinden Akçakısrak'ta kurulan kazanlarda iki hafta boyunca imece usulüyle kara üzüm pekmezi kaynatılacak.

Kara üzüm pekmeziyle tanınan 100 nüfuslu eski bir köy olan mahalledeki 25 hanenin sakinleri, üzüm yetiştiriyor. Hasadın başladığı bugünlerde mahalleli imece usulüyle hareket ediyor. Mahallelinin bir bölümü bağlardaki üzümü toplarken, bir kısmı da köy meydanında kurulan kazanlarda pekmez kaynatıyor.

Odun getirme, ateş yakma ve üzümleri ezme işi erkekler, şırayı kaynatma, savurma ve dinlendirme işi ise kadınlar tarafından yapılırken, bu dayanışma geleneği genç nesillere aktarılıyor.

Kazanlarda 15 gün pekmez kaynatacaklarını belirten Akçakısrak Mahalle Muhtarı Resul Gökalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki dağlarda atalarından, dedelerinden kalma üzüm bağlarının olduğunu söyledi.

40 YILDIR PEKMEZ KAYNATIYORLAR 

Eskiden sadece kendi ihtiyaçları kadar kara üzüm pekmezi yaptıklarını ve kalanını yaş üzüm olarak pazarlarda sattıklarını ifade eden Gökalp, 40 yıldır ise mahalledeki herkesin kara üzüm pekmezi yapıp sattığını söyledi.

Gökalp, 25 haneli mahallede en önemli geçim kayraklarının hayvancılık ve üzüm pekmezi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kara üzüm pekmezini, atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz şekilde yapıyoruz. Bu dönemde İstanbul'dan, İzmir'den, çevre illerden kara üzüm pekmezi almak için gelmeye başlarlar, kış boyu sürer. Pekmez yapımı ekim ayının girmesiyle bağların bozumuyla başlar. Köylüler kendi aralarında imece usülüyle, yardımlaşma yoluyla meydanda toplanıp bu işi yaparlar."

Üzümün dalından koparılıp, pekmez haline gelmesinin tamamen geleneksel yollarla yapıldığını ve doğallığını hiç kaybetmediğini dile getiren Gökalp, kesinlikle katkı maddesi kullanmadıklarını belirtti.

Bağlarda da ilaç kullanmadıklarını ve asma köklerine sadece hayvan gübresi bıraktıklarını aktaran Gökalap, "Kara üzüm pekmezinin sağlık açısından çok önemli olduğu biliniyor. Yılda ortalama 4 ton pekmez üretiriz mahallemizde. Kilosunu 30 liradan satıyoruz ve güzel ilgi görüyor." dedi.

KÖYDEKİ ÖRNEK DAYANIŞMA

Gökalp, kara üzüm pekmezi yapılışını şöyle anlattı:

"Toplanan üzümler köy meydanına getirilir. Üzümler erkekler tarafından ezilir. İyice ezip suyunu, özünü çıkarırlar. Çıkan suya biz şıra deriz. Bu şıranın içine pekmez toprağı katılır. Daha sonra kazanlara aktarılan şıra yaklaşık 4 saat kaynatılır. Kadınlar da kaynama sırasında şırayı ellerindeki delikli kepçelerle savurur. Üç, dört saat kaynatılan şıra aynı şekilde ateş üstünden alınarak yine üç, dört saat dinlenmeye bırakılır, soğutulur. Soğuduktan sonra kavanozlara koyulur, pekmezimiz hazır hale gelir."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.