Mahlûkātın En Yetenekli Varlığı
Cenâb-ı Hakk’ın 99 esmâsının sır ve hikmeti nedir? Mahlûkātın en yetenekli varlığı olan insanı tefekkür etmenin fazileti...
Kâinatta ne varsa insanda da vardır. Meselâ insan vücudunda demir maddesi de erimiş vaziyette mevcuttur.
İnsan; esmâ tecellîlerine mâkes olma husûsunda, mahlûkātın en istîdatlı varlığıdır. Bu bakımdan kâinat da bir endam aynası vasfında, insanın temâşâ ve tefekkürüne âmâde kılınmıştır.
Cenâb-ı Hakk’ın hadîs-i şerifte bildirilen 99 esmâsı vardır ve bu isimler İslâm âlimleri tarafından 700’e kadar çıkarılmaktadır. Bunun dışında peygamberlerin bildiği, yalnızca Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in bildiği, bir de ilmini Cenâb-ı Hakk’ın Zâtına mahsus tuttuğu esmâ vardır.
Cenâb-ı Hakk’ın yarattığı bütün varlıklar, bu esmâ ve sıfatların farklı terkiplerinden meydana gelmiştir. Bu hakikat şu misalle daha iyi anlaşılacaktır:
Bu cihandaki maddî varlıklar, atomlardan ve onların meydana getirdiği element ve moleküllerden oluşur. Bunlar da terkiplerdir. İki meşhur misal;
- Su (H2O: İki hidrojen+bir oksijen),
- Tuz (NaCl: Sodyum+klorür),
Bu formüllerdeki diziliş de ortaya çıkan tezâhürlerde büyük değişiklikler meydana getirir:
Kömür, grafit (kurşun kalemin yazan kısmı) ve elmas maddelerinin üçü de karbondur. Fakat atom dizilişleri sayesinde çok farklı renk, yapı ve mâhiyette tezâhür ederler.
Maddî âlemdeki (halk âlemindeki) bu terkipler gibi, mânevî âlemde (emir âleminde) de, esmâ-i hüsnânın yani Cenâb-ı Hakk’ın sıfatlarının farklı farklı sonsuza uzanan birleşmeleriyle bu âlemde nâmütenâhî bir zenginlik meydana gelmektedir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Aralık, Sayı: 226