Malatya'da 244 Hafız İcazet Aldı

Malatya Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında eğitimlerini tamamlayan 244 öğrenci için "Hafızlık İcazet Töreni" düzenlendi.

Malatya Merkez Spor Salonu'ndaki tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in sadece ezberlemek ve okumak için değil, anlamak ve hayata yansıtmak için inmiş bir nizam kitabı olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının Kur'an Eğitim Merkezleri kurduğunu kaydeden Akbulut, bu merkezlerin hafızlığını yapmış ve ortaokulu bitirmiş çocukların lise öğrenimini devam ettireceği "modern bir medrese" olduğunu dile getirdi.

- 100 bini hedefliyoruz

Akbulut, şöyle devam etti:

"Türkiye Yüzyılı'na yeni nesil yetiştirmenin çabasıyla Kur'an Eğitim Merkezlerini kurduk. Rize, İstanbul, Ankara ve Bursa'da 4 Erkek Kuran Eğitim Merkezimiz var. Bu 4 Kur'an Eğitim Merkezine o kadar çok başvuru aldık ki... Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Allah izin verirse Malatya'da hem kız hem erkek öğrencilerimize Kur'an Eğitim Merkezi açacağız."

Kur'an kurslarındaki öğrenci sayılarına dikkat çeken Akbulut, "Hamdolsun devletimizin imkanlarıyla 4 yaşından itibaren aklın alabileceği sınıra kadar her yaşa hitap eden programlarla büyük hizmet veriyoruz. 200 bini aşan 4-6 yaş çocuğumuz var bugün ve 2013'ten bugüne 1,5 milyon çocuk bu hizmetten yararlandı. 7-10 yaşta ise 55 bin yavrumuz var. 100 bini hedefliyoruz. Şu anda Kur'an kurslarımızda 86 bin hafız çocuğumuz var." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Bünyamin Akyüz ise 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile yaptıkları protokol kapsamında imam hatip ortaokullarında başlattıkları program dahilinde icazet törenine şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Akyüz, 10 yıllık proje içerisinde şu anda 18 bin 208 öğrencinin bulunduğunu ve bundan sonra da devam ettirileceğini dile getirdi.

Vali Yardımcısı Ahmet Korkmaz da Allah'tan hafızları her türlü sıkıntıdan korumasını dileyerek, "İnşallah bu hafızlığı ömür boyu, en güzel şekilde sürdürürsünüz ve bu hafızlıktan ve Kur'an'dan hepimizin alabildiği kadar hisse sahibi olmamıza vesile olursunuz." diye konuştu.

İl Müftüsü Ramazan Dolu ise hafızların Kovid-19 salgını ve deprem gibi iki önemli sıkıntıyı atlattığını dile getirerek, "Deprem dönemine rağmen, Kovid-19 salgın hastalığına rağmen hafızlarımız pes etmediler, fedakarca ve gayretle hafızlıklarını tamamladılar." dedi.

Konuşmaların ardından hafızlığını tamamlayan 147 kız ve 97 erkek öğrenciye icazet belgeleri verildi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.