Marifetin Mutlak Manası

İHSAN

Marifetin mutlak manası nedir?

Ahmed Er-Rufâî Hazretleri, Onların Âlemi adlı eserinde mârifet hususunu şöyle anlatır...

Ona göre mârifet, bir bahçe ağacına benzer. Bunu bir sultan yaptırmıştır. Yaptırırken de hayli emek ve para harcamıştır. Sonra, orada yetişen ağacın her dalında sayısız hoş meyveler vardır. Çok da tatlıdır. O ağacın yaprakları zarif, dalları yüksektedir. O ağacın ekili bulunduğu yer, temizdir. Suyu tatlıdır. Havası mülâyimdir. Sahibi ise çok şefkatli ve bahçesine çok tutkundur. Kaldı ki bu ağacın güzelliğine de hayrandır. Ne yandan olursa olsun; ona gelecek âfet ve belâyı def'e çalışır. Böylece onun daha iyi ve daha güzel gelişip yetişmesini sağlamaya çalışır.

İşte bu anlatılan bahçe, iman sahibinin kalbidir. Ağaç onun mârifet nurudur. Meyveleri de irfanıdır, anlayışıdır.

KULLUK ETMEK

O marifet ağacını, Allah kulunun kalbine dikti. Kerem ile ona bir kötülük gelmesini önledi. Her an o bahçeye rahmet hazinesinden minnet bulutları salar; tatlı sular akıtır. İrade-i İlâhiyye şimşekleri çakar; her çeşit kötülükleri o canibden atar. Bu arada kulluk etmeyi görmek de kaybolur. Kul, kulluk ettiğini de bilmez olur.

Bundan sonra, inayet perdesinden şefkat nesimi eser. Bununla kulun velâyet mertebesi korunur. Her yandan saklanır; her kötülükten korunur.

İşte ârif kişi, daima iç âlemi ayakları ile bu bahçenin gölgelerinde gezinir.

Kaynak: Ahmed Er-Rufâî, Onların Âlemi, Alperen Yayınları