Marifetullah Neden Gerekli?

KİTAPLIK

Altınoluk Dergisi, Şubat 2016 sayısıyla birlikte 30’uncu yılını doldurdu. 360 aydır okuyucularıyla birlikteliği devam eden derginin bu ayki kapak konusu "Marifetullah Neden Gerekli?" başlığını taşıyor.

Şubat ayı Altınoluk için hep özel bir gündem çerçevesinde hazırlanıyor. İşte bu minvalde Altınoluk; Mahmut Sami Ramazanoğlu rahmetullahi aleyhin ahirete irtihalleri vesilesiyle, hem onu yad etme hem de bu vesileyle bir Allah dostunun kişilik dokusu etrafında tasavvufun çerçevesini değerlendirme yolunu tutuyor.

Benzeri biçimde ve tabii ki evveliyetle Rasulullah sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz’in veladetlerini vesile ittihaz ederek, farklı sayılarda, O’nun muazzez hayatından hayatlarımıza ölçüler taşımaya çalışıyor.

Benzeri biçimde İmam Rabbani gibi, Mevlana gibi tasavvuf büyüklerinin düşünce ve yaşayışlarından ışıklar aktarıyor.

Ve tabii ki mesela temmuz ayında daha yakın zamana kadar sohbetlerini paylaştığımız  merhum Musa Topbaş Efendi Hazretlerinin gönül kıvamını hatırlama ve paylaşma gayretinde oluyor.

Altınoluk Dergisi bu sayıda tasavvufun en temel konularından birini, “Marifetullah”ı ele aldığını, anlamayı ve bu noktadaki ölçüleri yeniden net olarak görmeyi istediğini belirtiyor.

Bu anlamda dergi kapağında “Marifetullah -  Neden gerekli?” sorusuyla okuyucuya sesleniyor. ve şöyle diyor:

"“Allah’ı bilmek” diye dilimize çevrilecek olan bu terkip neden üzerinde en çok tasavvufun yoğunlaştığı bir konu olmuştur? “Marifetullah”, herhangi bir Müslümandan daha çok sufiye mi lazımdır yoksa her bir Müslüman da Yaratıcısı ile hukukunu en sağlıklı biçimde kavramak ve ifa etmek için “Yaratıcısını bilmek” gibi bir fariza ile karşı karşıya mıdır?

Şüphesiz ikincisi. Çünkü “kulluk görevi” her Müslüman için en temel yaratılış misyonudur.

Sufi de “Kulluk görevi”ni en güzel şekilde ifa edebilmek için hayatının her zerresindeki ilahi tasarrufu görmeye ve onun şükrünü eda etmeye gayret ediyor.

İşte bu marifetullah arayışıdır. Allah’ı hakkıyla bildin mi, O’na kulluk heyecanına düşmemek mümkün değil. Onun için Mevlana Hazretleri “Kul oldum, kul oldum, kul oldum” diye pervaneler gibi dönmeye başlıyor.

Bu sayımızda “Marifetullah” üzerine farklı değerlendirmelere yer verdik. Özellikle Prof. Dr. Süleyman Uludağ Hoca ile “Marifetullah” üzerine yapılan sohbet, bu konuda efradını cami ağyarını mani bir muhtevaya sahip. İstifade edilmesini temenni ediyoruz.

Bu temel gündem yanında bir süredir yayınladığımız sohbetler... Hepsi rahmeti Rahmana uğurlanan Faruk Karabucak, Hacı Gedikli, Ali Kaplan ve Dursun Aksoy ağabeylerle sağlıklarında kayda alınmış gönül mahsulleri... “Marifetullah” yolunda kendine emek veren gönül erlerinin dünyasını yansıtıyor. Bu sohbetlerin sevilerek okunduğunu biliyoruz.

30’uncu yılın sonunda da ilk sayının heyecanı ile sunuyoruz size Altınoluk’u. Dileriz istifade edilsin. Allah’a emanet olunuz."

ALTINOLUK’TA [ŞUBAT 2016] NELER VAR?

Ahmet Taşgetiren, “Marifetullah İnsanın Olmazsa Olmazı başlığında marifetullahın muhtevasını anlatıyor.

Dr. Adem Ergül,“Resulullahta Marifetullah” konusunu irdeliyor.

Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, Şeyh Sadi Hazretleri'nden hikmetler paylaşıyor: "Mü'min kendisini devrin akışından mesul gören, ümmetin derdiyle dertlenen insandır. Bu sebeple mü'min, ümmetin derdine derman olabilmek için gücü yettiği takdirde eliyle yardım eder. Yani, malıyla, canıyla, bizzat yardıma koşar. Eliyle yardım edemiyorsa diliyle yardımcı olmaya çalışır. Yani gücü olanları hayra teşvik eder. Bunu da yapamazsa en azından kalbi dualarla dertlilerin yanında olmaya gayret eder."

Prof. Dr. Ömer Çelik, "Kur'ân-ı Kerim'de Marifetullah"ı anlatıyor.

Prof. Dr. Süleyman Derin, "Marifette Hudutlar" mevzusunu işliyor.

Rabia Brodbeck, "Gönül Vuslatın Hasretini Duymadıkça" yazısında gönlümüzün şifasını dile getiriyor.

Mustafa Eriş,"Allah ile Yüzyüze Gibi Yaşamak" yazısında marifetullaha ermiş bir kalbin davranışlarını sıralıyor.

Ayrıntılı Bilgi:www.altinoluk.com