Medrese 8 Asır Sonra Yeniden Hizmete Açıldı
Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat'ın eşi Hunat Hatun tarafından 1238 yılında yaptırılan ve o dönemin üniversitesi olarak kullanılan Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi 8 asır aradan sonra yeniden eğitime hizmet veriyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Kayseri Büyükşehir Belediyesine devredildikten sonra restore edilen tarihi yapının içinde geçmişi yüzyıllara dayanan ancak unutulmaya yüz tutmuş ebru, ney, tespih, kaligrafi, hüsnühat, tezhip, çini sanatlarının icra edilip eğitim verildiği atölyelerin yanı sıra aile danışma merkezi ile hadis, Osmanlıca, Arapça derslerinin verildiği bölümler bulunuyor.
Yediden yetmişe isteyen herkes bu atölyelere ve merkezlere gelerek eğitim alabiliyor.
800 YIL ÖNCE YAPTIRILDI
Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Esat Yakut, yaptığı açıklamada, yaklaşık 800 yıl önce medrese olarak yaptırılan ve öğrencilerin kaldığı 20 oda, yaz ve kış dersliklerinin bulunduğu bölümlere sahip tarihi binanın, unutulmaya yüz tutmuş Türk İslam sanatlarının yaşatıldığı, yeniden hayat bulduğu bir mekan haline getirildiğini söyledi.
Merkezin tarihi bir değer olduğunu vurgulayan Yakut, şöyle devam etti:
"8 asır önce öğrencilerin yüksek ilim tahsil ettiği medresede şu anda tezhipten ebruya, hüsnühattan çiniye, neyden kaligrafiye ve resme kadar birçok alanda isteyen vatandaşlara eğitim veriliyor. Yıllarını bu sanatlara vermiş ustalar tarafından bu değerlerin incelikleri anlatılarak gelecek nesillere taşınmasına katkı sağlanıyor. Sadece el sanatları alanında değil, Osmanlıca, Arapça ve Hadis öğrenmek isteyen vatandaşlara da yine burada ders veriliyor ayrıca aile danışma merkezi bulunuyor. Çiftlerimiz gerek evlilik öncesi gerekse evlendikten sonra buraya gelerek görevlilere kafalarına takılan soruları sorabiliyor."
Medresede kış dersliği olarak kullanılan alanı 100 kişilik konferans salonuna çevirdiklerini ve burada da toplu eğitimlerin, sunumların yapıldığını anlatan Yakut, atölyelerin ve diğer dersliklerin hiç boş kalmadığını, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
BULUŞMA ADRESİ OLDU
Yakut, medrese içinde eyvan olarak bilinen ve yazın derslerin verildiği bölüm ile orta kısımdaki boş alanda da insanların oturup çay-kahve içebildikleri nezih alanların oluşturulduğuna değinerek, insanların buluşmak için ilk akıllarına gelen yerin de Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi olduğuna işaret etti.
Merkezin içinde el dokuması halı, soğanlı bebeği, takı tasarım ürünleri gibi yöresel ve kültürel ürünlerin de satışının yapıldığını aktaran Yakut, merkezin, özellikle yerli ve yabancı turistlerin de şehre geldiklerinde ilk uğrak yerleri arasında olduğunu söyledi.
Yakut, merkez içinde yer alan sahafa gelen vatandaşların da kolay kolay ulaşamayacakları eski kitapları buradan satın alabildiğini sözlerine ekledi.