'medya ve Din' Bu Sempozyumda Konuşulacak

GÜNDEM

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Medya ve Din Sempozyumu” düzenleniyor. Akademisyenler, medya profesyonelleri ve çeşitli kurumlardan temsilcilerin sunacağı bildiriler ve yapacağı tartışmalar etrafında “medya ve din” konusu, farklı yönleriyle ele alınacak.

Sempozyum, “Medya ve Din” kitabının editörleri Prof. Dr. Mete Çamdereli, Yrd. Doç. Dr. Betül Önay Doğan ve Arş. Gör. Nihal Kocabay Şener tarafından organize ediliyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli, Medya ve Din Sempozyumun hakkında bilgi verdi.

“Medya ve din” konusunda Türkiye’de yeterli çalışma bulunmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunu dile getiren Çamdereli, yoğun ilgi gören “Medya ve Din” kitabından söz ederek sempozyumda daha geniş katılımla ve belirli başlıklarla bunları tartışmak istediklerini belirterek; özellikle, sempozyuma davet edilen isimlerin medya ve din alanında uzman kişilerden seçildiğini bildirdi.

“MEDYA VE DİN” KONUSU YETERİNCE İLGİ GÖRMÜYOR”

Prof. Dr. Mete Çamdereli, akademik dergilerde, medya ve din konusunda yeterli makale bulunmaması hususunda şu değerlendirmede bulundu.

“Sadece dergilerde değil, akademik camianın geneline yansımış bir boşluk bu. Sempozyumun bu boşluğu dolduracağını söylemek çok iddialı ve bu konuda çalışma yapan ve yapmış olan meslektaşlarımıza haksızlık olur. Konu ile ilgili çalışmaların yavaş yavaş serimlendiğini görüyoruz, çalışmalar artıyor. Konuya dair yapılan tezler, makaleler, düzenlenmesi planlanan sempozyumlar ve kitap hazırlıkları duyumlarımız var.

Ancak eksikliğin şurada olduğunu söylemek mümkün. Yapılan çalışmalar ilahiyat fakültelerinde, sosyoloji bölümlerinde ağırlıklı olarak yapılıyor. Oysa bu çalışmaların yani medya ve din çalışmalarının en büyük ortaklarından birinin iletişim fakülteleri olması gerekiyor. Ne yazık ki iletişim fakültelerinde bu konu ile ilgili çalışan meslektaşımız çok az. İletişim fakültelerinin de bu konularla ilgili olarak çalışmasının medya ve din çalışmaları alanındaki boşluğu doldurabileceğini ve yeni bakış açıları katabileceğini düşünüyorum.”

SEMPOZYUMDA 10 KONU BAŞLIĞI TARTIŞILACAK

Sempozyumda bir ana tema seçilmesi yerine çeşitli konular belirlendi. Bu konular çerçevesinde 10 konu başlığı tartışılacak. Bunlar şöyle:

“Medya, din ve ticaret ilişkisi, medyada dinin temsili ve kamusal alan, medya, din ve toplumsal değişme, medya, din ve iletişim yönetimi, medya, din ve popüler kültür, medya, din ve dini eğitim, medya, din ve görsellik, dinin dijitalleşmesi, medya, din, sanat ve edebiyat, medya, din ve siyaset.”

Bu konular hakkında konuşmalar yapılacak, tebliğler sunulacak ve tartışmalar yapılacak. Sempozyumdan sonra ise bir sonuç bildirisi yayınlanacağı belirtiliyor.

Medya ve Din Sempozyumu 2-3 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.