Melâike-i Hazene, Keribiyyûn, Mu'akkıb ve Mukarrabûn Ne Demektir?
Melâike-i hazene, keribiyyûn, mu'akkıb ve mukarrabûn ne demektir? Kısaca anlamları nelerdir?
Cennetin kapılarında müminleri karşılayan, onlara iltifat eden melekler ile cehennemin kapılarında kâfirleri karşılayıp onları horlayan bekçi meleklere denir. Kur'ân'da bu meleklerden Zümer sûresinin 71 ve 73, Mümin sûresinin 49 ve Mülk sûresinin 8. âyetlerinde söz edilmiştir. Cennet bekçilerine Rıdvân, cehennem bekçilerine Zebânî denir. (bk. Melek, Rıdvân ve Zebânî)
MELÂİKE-İ KERİBİYYÛN
Keribiyyûn, şiddet ve hüzün anlamına gelen kerb kökünden türeyen kerûbî kelimesinin çoğuludur. Arşın etrafında bulunan meleklere verilen bir isimdir. (Mümin, 40/7, 9) Allah'tan çok korktukları için bu isim verilmiştir. (bk. Melek)
MELÂİKE-İ MU'AKKIB
Takipçi melekler demektir. İnsanları, önlerinden ve arkalarından izleyen meleklere denir. Kur'ân'da bu melekler hakkında; "O insanın önünden ve arkasından onu izleyen (mu'akkıb) melekler vardır. Onu Allah'ın emriyle korurlar." buyurulmuştur (Ra'd, 13/11). Bu meleklerin kirâmen kâtibîn (hafaza) melekleri ile aynı melekler olduğunu söyleyen âlimler vardır. Bu meleklere, gece ve gündüz nöbet değiştirmek üzere birbirlerinin peşine geldikleri, insanların işlerini dikkatle takip edip yazdıkları için bu isim verilmiştir. Bu melekler gece ve gündüz nöbeti tutarlar. Gece görevli melekler, gündüz vakti olunca göğe çekilirler, onların yerine gündüz melekleri gelir. Gece olunca gündüz melekleri gider, yerine gece melekleri gelir. Böylece sürekli birbirlerini takip ederler. (bk. Melek)
MELAİKE-İ MUKARRABÛN
Yaklaştırılmış, yakınlaştırılmış melekler demektir. Mukarreb melekler, şerefi, değeri ve fazileti itibariyle Allah'a yakın olan meleklerdir. Kur'ân'da, "Ne Mesih ne de mukarreb melekler Allah'ın kulu olmaktan asla yüksünmezler." (Nisâ, 4/172) denilerek bu melekler övülmüştür. Allah'ın arşını taşıyan ve arşın etrafında bulunan melekler, Cebrail, Mikail ve İsrafil mukarreb meleklerdir. Bunlara mele-i a'la (en yüce topluluk) refîk-ı a'lâ (yüce dostlar) da denir. (bk. Melek)
Kaynak: Diyanet