Melekler Bizi Hangi Listeye Yazacak?

HAYATIMIZ

Melekler bizi hangi grubun listesine yazacak?

Allah insanların önüne özgürce seçebilecekleri yollar / imkânlar koymuştur. İnsanoğlu kendi seçimini kendisi yapar. Sonucuna da katlanır. İman veya küfür için kimse zorlanmaz. Yapmaları gereken önlerine konulan seçeneklerden birisine sarılmalarıdır.

BÜYÜK FAZİLET BUDUR!

Buna ait güzel bir örneği Rabbimiz Fatır suresi 32. ayette açıklıyor. “Sonra Kitap’ı, kullarımız arasından seçtiklerimize verdik. Onlardan (insanlardan) kimi kendisine zulmeder, kimi ortadadır, kimi de Allah'ın izniyle hayırlarda öne geçmek için yarışır. İşte büyük fazilet budur.”

Anlıyoruz ki Allah elimizde var olan Kitabullah’ı/hükmünü seçtiği toplumlara verir. Bu durum onlara yüklenilmiş ağır bir yük değil bilakis bir şeref nişanesidir. Kitabı ve buna ait yetkileri vermek dünyaya varis kılmanın bir işaretidir. Bu kitaba sahip olan ve onun değerini bilenler daha da üstün olurlar. Ancak bu seçime muhatap olan ve Allah tarafından varis kılınan insanların hepsi de böylesine şerefli bir amel ve emanetin değerini bilememiştir. Bizi dünyaya varis kılacak şeriatı biz kendi aklımız ve kabiliyetimizle özel olarak arayıp bulmadık. Allah kullarının arasından bizi seçti ve bunu bize verdi.

Emanet verildi ama ellerine aldıkları bu mukaddes emaneti herkes aynı tavrı göstermedi. Yukarıdaki ayeti kerimeye göre insanlar bu emanet karşısında üç gruba ayrıldılar. Özgürce bir seçimle herkes de kendi duracağı yeri belirlemiştir.

Kur'an'ın ifadesine göre bazıları kendi nefislerine zulmettiler. Bir kısmı zulmün ve haksızlığın merkezinde bir konum seçti. Zulme bizzat katılmayan ancak buna sessiz kalarak destek olanlar da başka bir renk tonu olarak resmi tamamladı. Ayetleri ve verilen uyarıları görmezden geldiler, hevalarını ilah edindiler. Böyle bir yanlışlar silsilesi, hem nefislerine hem de topluma bir dizi zulmü beraberinde getirdi. Güven ortamının yok olması, huzurun kaçması, insanların birbirine yardım edemiyor olması gibi birçok problemler ortaya çıktı. Çoğu kere oturup gidişattan şikâyetçi oldular. Hatta toplumun bozulmasının getirdiği olumsuz neticeleri tartıştılar. Ancak kimse de kendini düzeltmek istemedi. Şikâyet ettikleri olumsuzlukları değiştirmediler.

KENDİNE MÜSLÜMAN

İkinci grubumuzsa orta yolu tutmuş olan “kendine Müslüman” tipler.  Zulme yönelmediler ama salih amel peşinde de koşmadılar. Kimseye zararı olmayan ama faydalı olma gibi bir işin peşine de düşmeyen insanlar… Etkisiz eleman olmayı tercih eden pasif Müslüman tipler. Güzel işleri başarmayı hep diğerlerine bırakan ve dünyada kendi hayatlarını yaşayanlar.  Toplumun içinde bir etkileri de yok. Öldükleri zaman sadece kendi aileleri üzülüyor. Bir yere geldiklerinde insanları sevindirmezler, gidince de kimse üzülmez.  Anadolu deyimiyle “ne akar ne de kokar…”

Rabbimizin beğendiği üçüncü bir grup daha var. Bunlar hayır işlerinin ve salih amellerin yarışçılarıdır. Bunlar da Allah'ın izniyle ve O’nun yönlendirmesi ile bu yoldadırlar. Sırtlarını Allah'a dayayarak, ondan güç alarak hayır işlerinde önde koşarlar. Yaptıklarını Allah için ve onun izniyle başardıklarını bilirler. Bu konuda yarışın içindedirler. Bu nedenle onların bulundukları konum çok önemlidir. Toplumu ayakta tutan taşıyıcı kolon gibidir. Sosyal hayatın temel taşıdır. Ana kolonların alınması veya yeterince sağlam olmamasının nasıl bir neticesi olduğunu gördük. Bunlar yok olunca veya değersizleştirilince toplum binası çöker. Sanki her hayır bunlardan sorulur. Her inlemeden ve gözyaşından bir sorumluluk hissederler. Gece kendilerini şarj eder ve sabahında yeni bir hayrın peşine düşerler.

  • Hayırlı işlerde önce olmak, hayra motor şerre fren olmak onların işidir.
  • Zaten bunlar kendi akıllarından, nefislerinden, becerilerinden bu işe soyunmamışlardır.
  • Bilirler ki bunların hepsi Allah'ın kendilerine tanıdığı bir lütuftur, bir ihsandır.
  • Kendilerini Allah'ın kullarına hizmet yolunda kullanıldığını bilirler.
  • Bunu bildikleri için de iyilikleri başa kalmazlar. Bir teşekkür kadar bile olsa karşılık beklemezler.
  • Onlar kendilerine salih amel işleyebilme imkânı ve gücü verdiği için rablerine karşı hamt ederler.
  • Dokunabildikleri Allah’ın kullarına buna imkân buldukları için teşekkür ederler.

Acaba melekler bizi hangi grubun listesine yazacak?

Kaynak: Haşim Akın, Altınoluk Dergisi, Sayı: 446