Menkîbe ve Mennân Ne Demektir?
Menkîbe ve mennânne demektir? Kısaca anlamları nedir?
Sözlükte "dağların arasındaki geçit" anlamındadır. Çoğulu menâkıbtır. Terim olarak bir kimsenin güzel huy ve davranışları; olgun ve büyük kimselerin örnek hâl ve hareketleri, hayat tarzları anlamında kullanılmaktadır.
MENNÂN NE DEMEKTİR?
Sözlükte "birine nimet vermek, iyilik yapmak ve yaptığı iyiliği başa kakmak" anlamındaki "m-n-n" kökünden türeyen mennân; Allah'ın güzel isimlerinden biri olup, İbn Mâce'nin rivâyet ettiği bir hadiste geçmiştir (Dua, 9). Mennân, Allah'ın kullarına olan ihsanının çokluğunu ve sayısız nimetler verdiğini ifade eder. Allah'ın bu vasfı Kur'ân'da "menne - yemünnü" fiiliyle ifade edilmiştir: "...Allah, kullarından dilediğine nimetini lütfeder (yemünnü)..." (İbrâhim, 14/11); "Allah, mü'minlere büyük lütufta bulundu. Zira, daha önce açık bir sapıklık içinde bulunuyorlarken onlara kendi içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, kendilerini temizleyen ve kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir elçi gönderdi." (Âl-i İmrân, 3/164). Ayetlerden de anlaşılacağı üzere Allah'ın mennân vasfı, kullarına maddî ve manevî nimetleri veren anlamını ifade etmektedir.
Enes bin Malik'in bildirdiğine göre Peygamberimiz (a.s.) bir adamın "Allah'ım! Hamd (her türlü övgü) senin içindir, senden başka ilâh yoktur, sadece sen varsın, senin ortağın da yoktur, sen mennânsın, yeri ve gökleri vâr edensin, celâl ve ikram sahibisin diyerek "senden istiyorum" dediğini duymuş ve (bu kimse dileğini) ism-i azamı (en büyük ismi) ile Allah'tan istedi ki, Allah ism-i azamı ile istenildiği zaman (istenileni) verir, ism-i azamı ile dua edildiği zaman duaya icabet eder." buyurmuştur. (İbn Mâce, Dua, 9)
Kaynak: Diyanet
YORUMLAR