Mesbûk Ne Demektir?

NE NEDİR?

Mesbûk ne demektir? Kısaca anlamı nedir?

Sözlükte "geride kalan, yenilen, sonradan yetişen" gibi anlamlara gelen mesbûk, dinî bir kavram olarak, cemaatle kılınan namaza baştan yetişemeyip, ilk rekatin rükuundan sonra imama uyan kimse demektir.

İmam ile birlikte rükuu yapamayan, yani imam ile birlikte sübhanallah diyecek kadar rükuda bulunmayan kimse o rekatı kaçırmış sayılır. Mesbûk, imam selam verince, sehiv secdesi yapmazsa, beklemeden ayağa kalkar ve cemaatle kılamadığı rekatları tek başına tamamlar.

Mesbûk, imamla birlikte kılamadığı rekatları kazaya başladıktan sonra, tek başına namaz kılan kimse gibidir. Sübhaneke duasını, fatiha ve zammu sûreleri, tek başına kıldığı namazlardaki gibi okur. İlk rekatı kaçıran, ayağa kalkar ve bir rekati kıldıktan sonra tahiyyata oturarak namazını tamamlar. İkinci rekatı kaçıran, iki rekatı da kaza ettikten sonra, tahiyyata oturur ve selam vererek namazını tamamlar. Ancak üç rekatli bir namazda iki rekatı kaçırmış ise, bir rekat kıldıktan sonra tahiyyata oturur, tahiyyatı okuduktan sonra ayağa kalkarak bir rekatı da kılarak namazını tamamlar. Dört rekatlı namazlarda üçüncü rekatı kaçıran ise, bir rekatı kıldıktan sonra tahiyyata oturur, daha sonra ayağa kalkar ve iki rekatı kıldıktan sonra tahiyyata oturur ve namazını tamamlar.

Tek başına kıldığı bölümlerde sehiv secdesi gerektiren bir hata yaptığında, namazın sonunda sehiv secdesi yapar. İmam sehiv secdesi gerektiren bir davranışta bulunmuşsa, kaçırdığı rekatları kaza etmek için kalkmadan önce, imam ile birlikte sehiv secdesi yapar ve daha sonra ayağa kalkarak kaçan rekatları kaza eder.

Kaynak: Diyanet