Mescid-i Aksa'da Eşsiz Namaz

Fotoğraf sanatçısı Muhsin Jak Kilby, "Mescid-i Aksa'da kıldığım ilk namaz beni çok etkiledi. Özellikle secdedeyken tamamen benzersiz şeyler hissettim. Henüz bu yerlerin Kur'an-ı Kerim'de 'bereketli topraklar' olarak zikredildiğini bilmiyordum." dedi.

Fotoğraf sanatçısı Muhsin Jak Kilby, Mescid-i Aksa'da kıldığı ilk namazın kendisini çok etkilediğini belirterek, "Özellikle secdedeyken tamamen benzersiz şeyler hissettim. Henüz bu yerlerin Kur'an-ı Kerim'de 'bereketli topraklar' olarak zikredildiğini bilmiyordum. Bereketi daha önce hiçbir yerde olmadığı kadar hissettim." dedi.

Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin konulu çalışma ve fotoğraflarıyla tanınan sanatçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatının büyük bir kısmını Londra'da geçirdiğini belirterek, hayatı boyunca serbest zamanlı fotoğrafçılık yaptığını, ayrıca araştırma, tasarım, müzik, sanat, tiyatro, haber ve belgesel fotoğrafçılığıyla da ilgilendiğini kaydetti.

AKSA'DAKİ İLK NAMAZ ÇOK ETKİLEDİ

Başarılı sanatçı, Müslüman bir ailede dünyaya gelmediğini, 1986'da 39 yaşındayken İslam diniyle şereflendiğini söyleyerek, "Müslüman olduktan sonra İslam dünyasıyla ilgili pek çok haber çalışması ve belgesel fotoğrafçılığı yaptım. Bir fotoğrafçı olarak pek çok kez Kudüs'e ve Filistin'e gittim, fotoğraf çektim. Bu süreçte Müslümanlar için önemli olan Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki mekanlarla ilgili bir proje geliştirdim. Bu halen üzerinde çalıştığım bir proje." diye konuştu.

Kudüs'e ilk gittiğinde İslam diniyle ilgili sadece temel konuları bildiğini aktaran sanatçı, Mekke ve Medine'den sonra namaz kılmanın faziletli olduğu yerlerden birinin Mescid-i Aksa olduğunu bilmediğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Mescid-i Aksa'da kıldığım ilk namaz beni çok etkiledi. Özellikle secdedeyken tamamen benzersiz şeyler hissettim. Henüz bu yerlerin Kur'an-ı Kerim'de 'bereketli topraklar' olarak zikredildiğini bilmiyordum. Bereketi daha önce hiçbir yerde olmadığı kadar hissettim. Benim için muhteşem bir deneyimdi."

KUDÜS'E GİDEN MÜSLÜMANLAR PEK ÇOK YERİ TANIMIYOR

Jak Kilby, mekanın güzelliğini fotoğraflarla yansıtmaya çalıştığına dikkati çekerek, intifada zamanında Mescid-i Aksa çevresinde İsrail asker ve polisi tarafından kısıtlamalar olduğunu, fotoğraf çekmeye izin vermedikleri için küçük fotoğraf makineleriyle çalışmak zorunda kaldığını anlattı.

Kudüs'e ilişkin devam eden projelerinin de olduğunu sözlerine ekleyen sanatçı, iki kitap hazırlığında olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Biri Müslümanlar için Kudüs'ün İslami tarafını anlatan bir seyahat rehberi. Birçok rehber Yahudi ve Hristiyanlara yönelik hazırlanmış. Kudüs'e giden Müslümanlar, Mescid-i Aksa gibi meşhur mekanlar hariç pek çok yeri tanımıyor. Sahabelerin makamları olduğunu, sufi tarikatlarının zaviyelerini, tarihi camileri ve daha pek çok şeyi bilmiyorlar. Ben bunları fotoğraflarla belgeliyor ve anlatıyorum. Diğer kitap ise sanat fotoğraflarının yer aldığı, sadece Mescid-i Aksa hakkında bir kitap olacak."

Fotoğraf çekerken turistlere Kudüs'teki yapıları göstererek Müslümanların güzel binalar inşa ettiğini ve güzel şeyler yapabileceğini söylediğini aktaran Kilby, böylece Müslümanlarla ilgili olumlu düşünceler oluşmasına vesile olduğunu dile getirdi.

BATI'DA İSLAM OLUMSUZ BİR ŞEKİLDE SUNULUYOR

Türk yapımı dönem dizilerine de değinen sanatçı, "Yunus Emre", "Payitaht Abdülhamid" ve "Diriliş: Ertuğrul" gibi dizilerde Selçuklu, Osmanlı ve İslam tarihiyle ilgili pek çok şeyi bulmanın mümkün olduğunu dile getirerek, "Tek sorun bölümlerin çok uzun olması. Hikaye, dekor ve oyunculuk güzel. Selçuklu, Osmanlı ve İslam tarihi anlatılıyor." dedi.

Sanatçı, Batı'da İslam'ın olumsuz bir şekilde sunulduğunu vurgulayarak, "Bunun bir göstergesi de yapımlar. Örneğin Batı dünyasında İslam hakkında olumsuz lanse edilen şeylerden biri de cihat. Ama Ertuğrul dizisinde 'cihat' yozlaşmanın önüne geçmek ve adalet için savaşmak olarak gösteriliyor. Bu bütün dünyada farklı etkiler oluşturuyor. Bu konuda çok hassas olmak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla da çalışan sanatçı, İstanbul'da sanatseverlerle buluşan "Gözbebeğimiz Aksa" fotoğraf sergisinin bu işbirliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi.

Sergide 50'ye yakın fotoğrafın yer aldığını kaydeden İngiliz asıllı sanatçı, şöyle devam etti:

"Mescid-i Aksa ve Kudüs'te çektiğim fotoğraflardan oluşan seçki başlangıçta sadece 13 fotoğraftan oluşuyordu. Birkaç yıl sonra 'Mescid-i Aksa'nın Etrafındaki Şehir' başlıklı 13, daha sonra İslami bölgeleri anlatan 15 fotoğraf daha ekledik. İstanbul'daki sergide ise bütün bu eserleri bir arada göstermek istedik."

AKSA SERGİSİ İLGİ GÖRDÜ

Muhsin Jak Kilby'nin daha önce "Filistin-Kutsal Topraklar/Kararlılık/İnananlar" başlığıyla 20'den fazla ülkede sergilenen fotoğrafları, 18. Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu kapsamında açılan "Gözbebeğimiz Aksa" fotoğraf sergisinde Kudüs sevdalılarıyla buluşmuş ve büyük ilgi görmüştü.

Fotoğrafları çok sayıda gazete, dergi ve televizyon programında kullanılan Kilby, Kudüs ve Filistin problemleri hakkında hazırladığı eserleriyle de tanınıyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.