Metroda Uyulması Gereken Kurallar

Metroda yolculuk yaparken uymamız gereken kuralları biliyor muyuz? İşte metroda uyulması gereken kurallar...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulan Metro İstanbul, metroda yolculuk yapanların uymaları gereken kuralları şöyle açıklıyor:

  1. 6 yaşından küçük çocuklar ile ücretsiz geçiş hakkı kanunla belirlenmiş yolcular dışında, tüm yolcular ücrete tabidir. Yolcular seyahatleri sırasında elektronik bilet, kart veya jeton kullanmalı, gerekli durumlarda seyahat kartlarını görevlilere göstermelidir. Şahsi kullanıma özel kartların (mavi kart, indirimli, ücretsiz, öğrenci vb.) 3. kişiler tarafından kullanılması durumunda, görevlilerin karta el koyma yetkisi olduğu unutulmamalıdır.
  2. İstasyon ve araçların temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.
  3. 4207 sayılı kanun uyarınca toplu taşıma araçlarında, istasyonlar ve bunlara ait bekleme alanlarında tütün, tütün mamulleri ve tütün taklidi yapan cihazlar kullanılmamalıdır.
  4. Görevlilere ve diğer yolculara sorumlu ve saygılı şekilde davranılması, yüksek sesle konuşulmaması, müzik çalarların diğer yolcuları rahatsız edici şekilde yüksek sesle dinlenmemesi gerekir.
  5. İstasyon alanları ve araçlar içerisinde canlı müzik çalınması/yapılması izne tabidir.
  6. İstasyon ve araçlarda ticari ve eğitim amaçlı fotoğraf çekimi izne tabidir.
  7. Toplu taşıma araçlarına yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı maddelerle binilmemelidir.
  8. İstasyon ve araçlarda meydana gelebilecek hasar veya acil temizlik ihtiyacı, sürücüye veya görevliye bildirilmelidir.
  9. Toplu taşıma araçlarına, 30 kg'dan fazla veya 120x50x60 cm'den büyük yükle binilmemelidir.
  10. İstasyon ve duraklarda karşılaşılabilecek acil durumlarda (şüpheli paket, acil sağlık sorunu, ray hattına düşme vb.), en yakın görevliye bilgi verilmelidir. Bu gibi durumlarda istasyon ve araçlarda bulunan diafonlar kullanılabilir ya da güvenlik görevlisi ve istasyon amirliklerine başvurulabilir.
  11. İstasyon ve trende karşılaşılabilecek acil durumlarda (yangın, şüpheli paket, ray hattına düşme, sağlık sorunları, sabotaj, taciz, saldırı vb.), en yakın görevliye doğrudan veya diafon yardımıyla ihbarda bulunulması ve panik yapmadan görevlilerce yapılan anons/yönlendirmelere uyulması gerekmektedir.
  12. İstasyon ve trende karşılaşılabilecek acil durumlarda, araç içerisinde veya istasyonlarda bulunan acil durum müdahale ekipmanları (yangın söndürme tüpü, tren acil durdurma butonu, yangın ihbar butonu) kullanılmalıdır.
  13. Raylı sistem istasyonlarına izinsiz girişler yapılmamalı, yolcu girişleri mutlaka belirlenmiş olan kontrol noktalarından yapılmalıdır. “Girilmez” levhası bulunan alanlara girilmesi kesinlikle yasaktır. Peronlarda ve istasyonlarda can güvenliğiniz için sarı çizgiyi geçmeyiniz ve ray hattına inmeyiniz.
  14. Yolcularımız katlanabilir bisikletler ile "kılıf ya da çanta içerisinde taşımak şartıyla" işletme saatleri içerisinde, büyük boy katlanmayan bisikletler ile yoğun saatler (07.00-09.00 / 16.00-20.00) dışında bisikletleri için ekstra ücret ödemeden yolculuk edebilirler.
  15. İstasyon alanları ve araç içlerinde paten, kaykay ve benzeri araçlar ile yolculuk edilmemelidir.
  16. İstasyon ve araçlarda aşağıdaki kriterlere uyan hayvanlar ile yolculuk yapmak mümkündür:

  • Görme engellilere refakat eden kılavuz köpekler,
  • Kafeste taşınmak koşulu ile küçük kafes hayvanları.
  • Herhangi bir şekilde serbest kaldığında diğer yolculara zarar verebilecek yırtıcı, zehirli hayvanlar, sürüngen türleri ve av hayvanı olarak kullanılabilecek kuş türleri bu kapsam dışında kalmaktadır ve sisteme kabul edilmemektedir.
  • Kafese sığmayacak büyüklükteki köpekler ile yolculuk edilememektedir.
  • Bu kurallara uygun şekilde istasyon ve araçlara kabul edilen hayvanlar ile ilgili sorumluluk, refakat eden kişilere aittir. Herhangi bir şekilde kafesinden ya da sahibinin kontrolünden kurtularak emniyet ve güvenlik tedbirlerini tehlikeye sokarak işletmeyi aksatacak her türlü davranıştan bu kişilerin sorumlu tutulacağı unutulmamalıdır.

Kaynak: Metro İstanbul

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.