Mevlânâ Projesinde İlk Adım Atıldı

ÜMMET

TİKA, proje kapsamında bölgede evleri yıkılacak 28 aileye yeni ev yapımı için tahsis edilen alanda inşaat çalışmalarına başladı. TİKA tarafından Hazreti Mevlana Köyü olarak inşa edilecek alanda modern konutların yapımına başlandı.

Evlerin temel atma törenine Belh Valisi Ata Muhammad Nur, Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Koordinatör Yardımcısı Zeki Bulduk, Şibirgan Afganistan-Türkiye Dostluk Çocuk Hastanesi Koordinatörü Dr. Müslüm Kuzudişli ve yerel yetkililer katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Nur, Türkiye devletinin Afganistan'da hayata geçirdiği projelerden dolayı teşekkür ederek söz konusu projennin de özellikle manevi yönden çok önemli olduğunu söyledi.

MEVLÂNÂ HAZRETLERİ'NİN DOĞDUĞU EV RESTORE EDİLİYOR

Hoca Bahauddin Veled Medresesi'nin restore edilmesiyle Belh sakinlerinin ekonomik açıdan kalkınacağını ifade eden Nur, projenin bitmesinin ardından bölgenin turist akınına uğrayacağını belirtti. Başkonsolos Erdeviren de gönüller sultanı Hz. Mevlana'nın diyarından tüm dünyaya gönüller köprüsü oluşacağını, Belh ilçesinin şeklinin tamamen değişeceğini kaydetti. TİKA Koordinatörü Karadoğan ise Afganistan ve Türkiye'nin ortak değeri olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin bu topraklarda doğduğunu ve ebedi istirahatgahının da Konya'da olduğunu vurgulayarak,  Mevlana'nın doğduğu ev ve babası Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled'in ders vermiş olduğu medresenin restorasyonu işinde ilk adımın atıldığını söyledi.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?

Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled Medresesi restorasyon çalışmasıyla müştemilatı ve çevre düzenlemesi yapım işi projesinin 62 dönümlük bir alanda uygulanacağını, proje kapsamında 28 evin yıkılması gerektiğini dile getiren Karadoğan, ''Evleri yıkılacak ailelerin yeni evleri TİKA tarafından yapılmakta olup, projeyle ilgili inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Bu proje kapsamında 28 adet ev, 29 adet temiz su kuyusu, stabilize yollar, elektrik şebekesi, bir adet mescit, köy giriş kapısı ve çevre duvarı yapılacaktır. Evler ise iki, üç, dört ve beş odalı olarak dört gruba ayrılmakta ve 3000 metrekare kapalı alana sahiptir'' diye belirtti. Karadoğan, evlerin yapımına müteakip restorasyon işiyle ilgili ihalenin de yapılacağını ve gündemde olan projenin artık hayata geçirileceğini söyledi. 27 Eylül 2015'te başlayan projenin süresi 3 ay ve teslim tarihi de 25 Aralık 2015 olarak planlanmaktadır.