Mevlid Kandili İdrak Edildi

Türkiye genelinde Mevlid Kandili dolayısıyla birçok camide Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Mevlid-i Şerif okundu ve dualar edildi.

Hazret-i Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya geldiği gün olarak idrak edilen Mevlid Kandili dolayısıyla vatandaşlar, Taksim, Büyük Çamlıca ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi başta olmak üzere camileri doldurdu.

İstanbul

Mevlid Kandili dolayısıyla Taksim Camisi’nde düzenlenen programa, İstanbul Müftü Vekili Mustafa Yavuz ve vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Mevlid-i Şerif okunması ve dua edilmesinin ardından kılınan yatsı namazıyla sona erdi.

Mevlid Kandili dolayısıyla vatandaşlar Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet, Eyüp Sultan’ın da aralarında bulunduğu camilerde düzenlenen programlara ilgi gösterdi. Büyük Çamlıca Camisi’nde düzenlenen kandil programına da yoğun katılım oldu.

Kayseri

Kayseri’de Mevlid Kandili nedeniyle program gerçekleştirildi.

Kayseri İl Müftülüğü tarafından tarihi Hunat Camisi’nde maske ve mesafe kurallarına uyularak düzenlenen kandil programı, cami imam hatibi Metin Yalçınkaya’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Duaların edildiği programda, Kayseri İl Müftü Yardımcısı Dursun Sarı da vaaz verdi. Program sonunda vatandaşlara lokum ikram edildi.

Batman

Batman’da Şevket Başak Camisi’ndeki programda Kur’an-ı Kerim ve mevlit okundu, dua edildi.

Vaazında Hazreti Muhammed’in hayatından kesitler anlatan İl Müftüsü Turgut Erhan, Mevlit Kandili’nin İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer aldığını anımsattı. Programın ardından cemaate lokma ikram edildi.

Siirt

Siirt’te Mevlit Kandili tarihi camilerde dualarla idrak edildi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Hazret-i Muhammed’in hayatını anlatan vaaz verildi. Cemaat namaz kıldı, dua etti ve okunan mevlidi dinledi. Cami çıkışında cemaate ikramda bulunuldu.

Adana

Adana’da Sabancı Merkez Camisi’ne gelen vatandaşlar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında maske takıp mesafe kurallarına uyarak saf tuttu.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Mevlid Kandili’nin önemi ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatıyla ilgili vaaz verildi. Yatsı namazının kılınmasının ardından dua edildi, ilahiler okundu.

Mersin

Mersin’de de Mevlid Kandili, kentteki camilerde dualarla idrak edildi.

Türkiye’nin en büyük camilerinden olan merkez Yenişehir ilçesindeki 6 minareli Muğdat Camisi’nde yatsı namazı öncesi kandil programı düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Hazret-i Muhammed’in (s.a.v.) hayatını anlatan vaaz verildi.

Vatandaşlar namaz kıldı, dua etti, okunan ilahileri dinledi. Kovid-19 tedbirlerinin uygulandığı program, Yasin-i Şerif’in ardından sona erdi. Cami çıkışında vatandaşlara kandil simidi, lokum ve şeker ikram edildi.

Hatay

Hatay’da Anadolu’da inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi’nde Hazret-i Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlid Kandili, dualarla idrak edildi.

Mevlit Kandili dolayısıyla İl Müftülüğünce camide düzenlenen program kapsamında Hatay İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, vaaz verdi, Kuran-ı Kerim tilaveti, mevlid okundu ve dualar edildi. Caminin dolması üzerine çok sayıda vatandaş, avluya serilen halılar üzerinde namaz kıldı. Cami çıkışında Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara kandil simidi dağıtıldı.

Osmaniye

Osmaniye’de tarihi Envar-ül Hamit Camisi’ne gelen vatandaşlar, Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske ve mesafe kurallarına uyarak saf tuttu.

İl Müftüsü Ali Çakmak’ın vaazının ardından Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. Cami çıkışı vatandaşlara kandil simidi ikram edildi.

Edirne

Edirne’de Selimiye başta olmak üzere camileri dolduran vatandaşlar Mevlit Kandili’ni dualarla idrak edip, namaz kıldı.

Edirneliler, son ilahi din İslam’ın tebliğcisi son Peygamber Hazreti Muhammed’in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12’nci günü idrak edilen Mevlid Kandili vesilesiyle başta Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli camiler olmak üzere kentteki birçok camiyi doldurdu.

Selimiye Camisi’nde düzenlenen programa katılan vatandaşlar maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak saf tuttu. Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu program İl Müftüsü Alettin Bozkurt’un ettirdiği dua ile son buldu.

Sakarya

Sakarya kent merkezindeki Orhan Gazi Camisi’ndeki program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Dua edilen ve sohbet etkinliği yapılan programda, Mevlid-i Şerif ve ilahiler okundu.

Kocaeli

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde vatandaşlar, kandili idrak etmek için Fevziye, Yeni Cuma ve Orhan camilerine adeta akın etti.

Düzenlenen programlarda, Mevlid-i Şerif ve ilahiler dinleyen vatandaşlar kandilin manevi atmosferini yaşadı. Vatandaşlar, Mevlid Kandili dolayısıyla Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu’daki tarihi camilere yoğun ilgi gösterdi.

Akşam ezanından itibaren camilere gelen vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif dinleyerek kandilin manevi atmosferini yaşadı. Bazı camilerde cemaate ikramda da bulunuldu.

Gaziantep

Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki Ulu Cami’nde kandil dolayısıyla düzenlenen programa akın eden vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okudu, dua etti. Programın ardından cemaate meyan şerbeti ikram edildi.

Şanlıurfa

“Peygamberler şehri” olarak adlandırılan Şanlıurfa’daki vatandaşlar ise kandil dolayısıyla tarihi Balıklıgöl yerleşkesindeki camilerde ibadeti tercih etti.

Akşam ezanından itibaren yerleşkeye gelenler, camilerde namaz kıldı, Kur’an-ı Kerim okudu. Yatsı namazının ardından Şanlıurfa Müftülüğünce Dergah Camisi’nde mevlit okutuldu. Vatandaşlar, Hazret-i İbrahim’in (a.s.) doğduğu rivayet edilen makam ile Hazret-i Eyüp’ün hastalığında çile çektiği belirtilen makamı ziyaret etti. Kentteki diğer camilerde de düzenlenen programlarda cemaate çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Malatya

Malatya İl Müftülüğünce kandil dolayısıyla Kernek Karagözlülüler Camisi’nde program düzenlendi. Camiyi dolduran vatandaşlara şeker ve gül suyu ikram edildi. Kur’an-ı Kerim ve mevlidin okunmasının ardından İl Müftüsü Veysel Işıldar tarafından namaz kıldırıldı.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’taki Abdulhamithan Camisi’nde yatsı namazının ardından düzenlenen programda ise Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Programın ardından cemaate çeşitli ikramlar verildi.

Adıyaman

Adıyaman’da yatsı namazının ardından Ulu Cami’nde düzenlenen programda, Kur’an-ı Kerim okundu, dualar yapıldı. Program sonrası Adıyaman Belediyesince vatandaşlara kandil simidi dağıtıldı.

Kilis

Kilis’te İl Müftülüğünce kandil sebebiyle Hacı Cümbüş Camisi’nde düzenlenen program İl Müftüsü Abdurrahman Şahin’in vaazıyla başladı.

Vaazın ardından Kur’an-ı Kerim ve mevlid okundu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili Nedir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.