Mevzû Hadis Nedir?

İSLAM VE İHSAN

Mevzû hadis nedir? Kısaca anlamı...

Peygambere (a.s.) ait olmayan ve bazı insanlar tarafından uydurularak ona nispet edilen sözlere denir. Masnû hadis, muhtelak hadis veya uydurma hadis de denilmektedir.

Hz. Peygamber adına hadis uydurmak şu hadislerle şiddetle yasaklanmıştır: "Kim bana kasden yalan söz isnad ederse, cehennemdeki oturacağı yere hazırlansın." (Buhârî, İlim, 38; Müslim, Zühd, 72); "Kim yalan olduğu bilinen bir sözü benden rivâyet ederse, o (hadis uyduran) yalancılardan biridir." (Tirmizî, İlim, 9; Ahmed ibn Hanbel, V, 20).

Buna göre, Hz. Peygamber adına söz uydurmak ve öğretim veya ihbar dışında uydurulan sözü nakletmek, sebep, amaç ya da konusu ne olursa olsun kesinlikle haram kılınmıştır.

Hadis uyduran kimsenin itikadî durumu, ulema arasında çeşitli mütalaalara sebep olmuştur. Bazı âlimler kasten hadis uyduranın küfre düştüğünü ifade etmişler, bazıları da hadis uydurmayı helâl kabul edenin küfre düşeceği görüşünü savunmuşlardır.

Dinî tahrif etme ya da müntesiplerini ifsât etme, kendi görüş ya da mezhebine destek olma, başkan ya da idarecilere yakın olma, kazanç sağlama veya mal pazarlama, şöhret ve rütbe sahibi olma, dinî emirlere teşvik etme veya haramlardan uzaklaştırma sûretiyle sevap kazanma ve benzeri amaçlarla hadis uydurulmuştur.

Uydurma hadisler; hadis uyduranın itirafı, anlam ve ifade bozukluğunun bulunması, Kur'ân'a, sahih hadislere, dinin temel kurallarına aykırı olması, az amele büyük mükâfât ya da küçük suça büyük cezâ verileceğini ifade etmesi, tarihî olaylara aykırı olması ile bilinir.

Kaynak: Diyanet