Mikdâd Bin Esved’in (r.a.) Hayatı
Mikdâd Bin Esved (r.a.) kimdir? Ashab-ı kirâmın önde gelenlerinden ve ilk Müslümanlardan Mikdâd Bin Esved’in (r.a.) kısaca hayatı.
Sahâbe-i kirâmın önde gelenlerinden ve ilk Müslümanlardandır. Mikdâd Bin Amr diye de anılır. Künyesi Ebû Ma’bed’dir. Mekke’de Müslümanlığını açıkça ortaya koyan ilk yedi sahâbîden biri idi. Habeşistan’a hicret eden sahâbîler arasında yer aldı. Sonra Mekke’ye döndü.
Mikdâd, Bedir ve Uhud başta olmak üzere, Hz. Peygamber’in bütün gazvelerinde bulundu. Özellikle Uhud’da pek çok yararlıklar gösterdi. Hz. Peygamber, Bedir Savaşı’na çıkmadan önce ashâb ile bu konuda istişâre ettiği zaman her biri kararı iyi bulduğunu belirtmişti. Sıra Mikdâd’a gelince, şunları söyledi:
– Yâ Resûlallah! Ne ile emrolunduysan onu yap, biz seninle beraberiz. Allah’a yemin ederim ki biz sana İsrâil oğullarının Mûsâ aleyhisselâm’a dediği gibi demeyiz. Onlar Mûsâ’ya: “Sen ve Rabbin gidin savaşın. Biz burada oturuyoruz” (Mâide sûresi, 24) demişlerdi. Seni hak peygamber olarak gönderen Allah’a yemîn ederim ki şayet sen bizi Birkü’l-Gımâd’a kadar yürütsen, seninle birlikte olduktan sonra daha fazla güçlüğe de dayanırız.
Mikdâd’ın bu samimi sözleri üzerine Allah Resûlü ondan memnun kaldı ve kendisine dua etti.
Bedir Savaşı’na katılanlar arasında sadece onun atı vardı.
Peygamber Efendimiz bir gün:
– “Azîz ve Celîl olan Allah, bana dört kişiyi sevmemi emretti ve onları kendisinin de sevdiğini bildirdi” buyurunca ashâb-ı kirâm:
– “Yâ Resûlallah! Onların isimlerini bize de söylesen.” dediler. Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz:
– “Onlardan biri Ali’dir (bu sözü üç defa tekrarladı), diğerleri Ebû Zer, Mikdâd ve Selmân.” buyurdular.
Mikdâd Bin Esved, Mısır fethinde bulundu. Sahâbe hayatını konu edinen eserlerde onunla ilgili pek çok menkıbe vardır. Mikdâd’dan rivayet edilen hadis sayısı 42’dir.
Mikdâd Bin Esved, Hz. Osman’ın hilâfeti zamanında, hicrî 43 yılında, 70 yaşında, Medîne’de vefat etti. Cenaze namazını da Hz. Osman kıldırdı.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları