Milli Ağaçlandırma Günü İnsanlığa Da Doğaya Da "Nefes" Olacak

Bu yıl yurt genelinde "İnsanlığa Nefes" sloganıyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde 500 milyon fidan toprakla buluşacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün sloganını "İnsanlığa Nefes" olarak belirledi.

Ülkenin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak gibi amaçlarla 2019'dan bu yana her yıl, 11 Kasım'da Bakanlık koordinasyonunda fidan dikim etkinlikleri düzenleniyor. Etkinlikler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerin katılımıyla tüm yurtta eş zamanlı yapılıyor.

Fidan dikme rekoru Türkiye'de

OGM, Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında çeşitli ilklere ve rekorlara imza attı. Çorum'da 150 hektar alanda 3 bin kişinin katılımıyla 1 saat içinde dikilen 303 bin 150 fidan, Guinness Rekorlar Kitabı'nda "Tek Lokasyonda, 1 Saat İçinde En Çok Dikilen Fidan Rekoru" olarak tescillendi.

2020'de Ankara'nın Çubuk ilçesinde gerçekleştirilen etkinlikte ise 452 bin 23 fidan dikilerek "Dünyanın En Geniş Alanlı Ağaç Deseni" oluşturuldu ve bu da "Rekorlar Kitabı"nda yerini aldı.

2021 yılında "Dünyaya Nefes" sloganı ile 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ülke sınırlarını aşarken uluslararası alanda da tanınır hale geldi. Uluslararası işbirliğiyle yabancı ülkelerden katılımcıların da destekleriyle Milli Ağaçlandırma Günü coşkusu yıldan yıla arttı.

2022'de büyüyen ve gelişen Türkiye'nin ikinci yüzyılını vurgulamak amacıyla, "Türkiye Yüzyılına Nefes" sloganı belirlendi. Ormancılığın da "Türkiye Yüzyılı"na uygun şekilde büyüyüp geliştiği, etkinlikler süresince vurgulandı.

Milli Ağaçlandırma Günü etkinliklerinde 34,7 milyon fidan dikildi

Vatandaşlar geçen yıl ise Cumhuriyet'in 100'üncü yıl kutlamaları kapsamında "Geleceğe Nefes, Cumhuriyet'e Nefes” mottosuyla, 81 ilde eş zamanlı olarak "5 milyon 2023" fidanı toprakla buluşturdu. Türkiye'nin yeşil mirasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan "Cumhuriyet Ormanları" için Türkiye genelinde 2023 noktada fidan dikimleri gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca 2019'dan beri düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında 11 Kasım'larda 34 milyon 704 bin fidan dikimi yapıldı. Bu yılın genelinde ise ülkede 500 milyon fidanın toprakla buluşturulması hedefleniyor.

"Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes"

Bu yılki 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün sloganı, özellikle İsrail'in saldırılarıyla Orta Doğu’da yaşanan insanlık dramına da dikkati çekmek için "İnsanlığa Nefes" olarak belirlendi.

Ankara'da "Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes Gazze Hatıra Ormanı" da kurulacak.

Genel Müdürlük bu yıl 81 il ve 690 noktada düzenlenecek etkinliklere 7’den 70’e herkesi fidanları toprakla buluşturmaya davet etti.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.