Mimar Sinan, İstanbul'un Su Sorununu Nasıl Giderdi?
Medeniyetimizin adını "Su medeniyeti" yapan Mimar Sinan, İstanbul'un su sıkıntısını nasıl giderdi?
İSTANBUL'DA BÜYÜK BİR SU SIKINTISI VARDI
Hâssa mîmarlığı vazifesiyle Sinan’ın yaptığı en önemli hizmetlerden biri de, Kânûnî’nin emriyle devrin her türlü fen ve tekniğini kullanarak İstanbul’a getirmiş olduğu sudur. Müslüman ahâlînin çektiği su sıkıntısını gidermek için harcanan meblâğ, Süleymâniye gibi bir âbideye harcananın üzerinde olmuştur.
Zira o zamana kadar İstanbul’da büyük bir su sıkıntısı vardı. Sinan’ın üstün gayretleri neticesinde İstanbul’un çeşitli noktalarına serpiştirilen çeşmelerle bu sıkıntı izâle edildi. Ayrıca israfı önlemek için de, burma lüleli musluklar îcâd edildi.
"BÜTÜN TEBAAM BUNDAN İSTİFADE EDE"
Su meselesinin halli için Sinan’ı vazifelendiren Kânûnî’nin şu hassâsiyeti takdîre şâyandır:
“Benim maksadım odur ki, her mahalleye su aka! Müsâid yerlere çeşmeler yapıla... Elverişli olmayan yerlere ise kuyular açıla... Böylece tatlı sular her tarafa ulaştırıla... Bütün tebaam da, bundan istifâde edip devletimin devamına duâcı olalar!..”
"SU MEDENİYETİ"
İstanbul’da su meselesi halledilirken mübârek topraklar da unutulmamıştır. Kânûnî’nin hayırsever kızı Mihrimah Sultan, Mîmar Sinan’a “Ayn-ı Zübeyde” suyunu nakleden su yollarını tamir ettirmiş ve gerek mukaddes belde halkının, gerekse hacıların ihtiyaçlarını da görmüştür.
Sinan’ın su mühendisliği, inşâ ettiği câmiler ve binâlar kadar mühimdir. Zira o, medeniyetimizin adını “su medeniyeti” yapmıştır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Osmanlı, Erkam Yayınları
YORUMLAR