Bu Câmiinin Minberinde Güneş Sistemi Var
Dünya hâlâ Güneş sistemini çözmeye çalışırken, Osmanlı'nın bunu tam 615 yıl önce keşfettiği ortaya çıktı. Ulu Camii'de Güneş'in ve 9 gezegenin işlendiği minber, o tarihte bilime verdiğimiz önemi gözler önüne serdi.
Osmanlı alimleri, Güneş sisteminin sırrını bundan tam 615 yıl önce çözdü. Güneş sisteminin birebir tasvir edildiği Bursa'daki tarihi Ulucami'nin minberi, Galileo'nun 'Dünya dönüyor' dediği için idama mahkum edilmesinden 230 yıl evvel yapıldı.
Güneş ve gezegenlerin gerçek uzaklıklarına göre işlendiği tarihi minber, bugün dahi bilim dünyasının görevini çözemediği çift yıldızlar hakkında da ipuçları veriyor.
Yüzlerce parça ahşabın çivi kullanılmadan bir araya getirilmesiyle oluşturulan minberdeki güneş sisteminin planının, İslam alimi Molla Fenari'nin tasvir edip ustaya verdiği tahmin ediliyor.
ÖLÇÜLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ DOĞRU
1980 yılında Ulu Cami'nin minberindeki Güneş sistemini ilk fark eden emekli fen öğretmeni Feyzi Ülgü, tespitlerini şöyle anlattı: "Uzun uzun inceledim. Minberin doğu cephesinde 10 tane küresel kabartma gördüm. Bunlardan bir tanesinin çevresinde boyutları farklı 9 küresel kabartma vardı. Güneş ve 9 gezegen olduğunu anladım. Araştırınca birebir büyüklük, uzaklık ve yakınlık ölçülerine uygun olarak yerleştirilmiş olduğunu belirledim."
BATI'DAN 530 YIL ÖNCE...
1399 yılında Devaklı Abdülazizoğlu Mehmet tarafından yapılan minberin doğu cephesinde Dünya, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton görülüyor. Plüton gezegeninin batı dünyası tarafından 1929 yılında tespit edilmesi, o tarihlerde Müslüman dünyasının bilime verdiği önemi gözler önüne seriyor.
GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ
Minberin benzerinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyleyen emekli fen öğretmeni Feyzi Ülgü, "Bu eser dünyanın 7 harikası arasında yer alması, gözümüz gibi korumamız gereken bir eser" dedi. Ülgü, "Bugün bilim dünyasının görevini net tespit edemediği çift yıldızların detaylarını da minberde görmek mümkün" diye konuştu.
YORUMLAR