Miracın Başladığı Sütun Bulundu
Peygamber Efendimizin, Miraç yolculuğu esnasında Burak’a bindirildiği yerdeki sütun, Harem-i Şerif'te yapılan genişletme çalışmasında ortaya çıkarıldı.
Harem-i Şerif projesinde Osmanlı revakları sorumlusu olarak iki yıldır görev yapmakta olan Başmühendis Hikmet Toplu, Kabe'nin çevresindeki genişletme çalışmalarında gelinen son durumla ilgili bilgiler verirken, çalışmalar sırasında şahit olduğu müthiş bir keşfi daha paylaştı. Toplu, Osmanlı revaklarının akıbeti ve Osmanlı'dan kalan eserlerin malzeme kalitesi ile ilgili de çok çarpıcı detaylar aktardı.
"BEYTULLAH’TA MİRAC’IN İZİNİ, EFENDİMİZİN KOKUSUNU BULDUK"
Yaşadıkları olağanüstü durumun hala tesirinde olduklarını vurgulayan Toplu, "Resûlullah -sallâllahu aleyhi ve selem-, Miraç yolculuğunun evvelinde Ümmü Hani -radıyallahu anha-'nın evinde, Hz. Cebrail -aleyhisselâm- tarafından Burak’a bindirilmişti. Tam bu noktaya zamanında bir sütun konulup Miraç yolculuğunun başlangıç işaretlenmiş ve ziyaretçiler tarafından bilinirdi. Fakat sonraları bazı çalışmalardan sonra belki de kasıtlı olarak o sütun, diğerleri gibi kaplanılıp kapatılmış. Söküm esnasında mezkûr sütunun etrafını açtığımızda etrafa mis gibi kokular yayıldı. Diğer hiçbir sütunda böylesi bir güzel koku yoktu. Sonra açmaya devam ettik. Altındaki kum, mermer hepsi güzel kokuyordu. Sonraları kazılar devam ettikçe oradaki kokunun devam ettiğine şahit olduk. Her yerden ziyaretçi akını oldu buraya. Üniversite profesörlerinden işçisine kadar herkes el ve yüz sürdü bu mübarek mekâna.” ifadelerini kullandı.
BU KOKU EFENDİMİZE ALLAH'IN BİR İKRAMI
Kokunun Allah Teala'dan Habib-i Ekrem’ine bir ikram ı olduğunu dile getiren Toplu, "Resulullah -sallâlahu aleyhi ve sellem-’in hatırasını taşıma şerefine sahip her yerde buna benzer koku vardır" açıklamasında bulundu. Toplu, kazıdan sonra ortaya yayılan güzel koku hakkındaki açıklamalarına şöyle devam etti:
"Mesela Efendimiz -aleyhisselam-’ın dünyaya teşrif ettiği ve şimdilerde kütüphane olarak kullanılan Beyt-i Mübarek’e girerseniz içeri başka kokar ve tam doğduğu oda olan müdüriyet odasına girerseniz orası ise bambaşka kokar. Ya da Uhud Dağı’nda harb sonrası istirahat ve ibadet ettiği mağarayı ziyaret edenler bilirler. Tam Efendimiz -aleyhi ekmelut-tahiyyat-’ın istirahat ettiği, namaz kıldığı kaya bambaşka kokar. Herkes bu kokunun hiçbir kokuya benzemediğine kâildir. Yani dediğim gibi bu koku, Allah’ın, Resulü’ne verdiği bir ikram."
YORUMLAR