Misak-ı Millî Haritası Bulundu

TARİHİMİZ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda Türk heyeti içinde olan Niyazi Ramazanoğlu'nun hazırladığı gizli Misak-ı Millî haritası bulundu. Haritada Musul, Halep, el-Bab, Münbiç, Afrin ve Türkmen yurdu Telafer Türkiye'ye bağlı.

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'daki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dökümantasyon Dairesi’ndeki özel arşiv ve belge dosyaları arasında Halep ve Musul'u Türkiye'nin parçası gösteren Misak-ı Millî haritasını bulduğunu söyledi.

1921 yılı içinde Adanalı diplomat Niyazi Ramazanoğlu tarafından Misak-ı Millî'nin haritasının çizildiğini belirten Yurtsever, "Anadolu'nun güneyinde Adana ile Halep bölgesindeki sınırların belirlenmesi konusunda Misak-ı Millî'nin görüşlerini yansıtması bakımından da önemli bir tarihi belge. Harita Osmanlıca olarak çizilmiş ve üzerinde 'Adana Vilayeti etraf ve havalisinin litografik haritasıdır' başlığını taşıyor. Harita üzerinde Adana ve Halep yöresinde yaşayan etnik toplulukların sayıları grafiklerle gösterilmiş" dedi.

"MUSUL VE HALEP TÜRKİYE'NİN PARÇASI"

Niyazi Ramazanoğlu'nun çizimini gerçekleştirdiği haritanın iç kısmında Türkiye Devleti'nin güney sınırlarını belirleyen çerçeve içinde bir haritanın da yerleştirildiğini ifade eden Yurtsever, "Bahsi geçen haritaya dikkatlice bakıldığında Halep şehri Türkiye'nin bir parçası olarak gösteriliyor. Halep'in kuzeyindeki el-Bab, Münbiç, Afrin'in isimleri de yazılarak Türkiye sınırları içindeki alanda yer alıyor. Aynı haritada Güney sınırlarının Doğu'ya doğru uzantısında Musul şehri ve yakınındaki Telafer ve Kerkük de Türkiye sınırları içinde yer alıyor. Halep ve Musul'u Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içinde gösteren harita aynı bölgede sonuçlar bakımından günümüzde kadar ulaşan Türkiye'nin tarihi haklarının olduğunu açıklaması bakımından da önemli bir belgedir. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nda kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının belirlenmesi görüşlerini de yansıtır" şeklinde konuştu.

NİYAZİ RAMAZANOĞLU KİMDİR?

Haritayı çizen diplomat Niyazi Ramazanoğlu, Adanalı ve Ramazanoğulları ailesindendir. Hukuk fakültesi eğitimi aldıktan sonra 1918 yılında Adana Lisesi'nde Tarih Öğretmeni ve müdür olarak görev yaptı. Adana'nın Fransızların işgaline uğraması üzerine İstanbul'a gelerek propaganda, haberleşme ve diplomasi alanındaki çalışmalar içinde yer aldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda Londra görüşmeleri ve Ankara Anlaşması'nda sınırları belirleyen görüşmelerde Türk heyeti içinde siyasi müşavir olarak çalıştı. TBMM'de II. Dönem Mersin milletvekili olarak da görev yaptı.

Kaynak: İHA