Mîsâk Ne Demektir?

NE NEDİR?

Mîsâk ne demektir? Kısaca anlamı nedir?

Ahd, sözleşme ve bir şeyi bağlayacak ip demektir. Kur'ân'da bu kelime 25 âyette geçmiş ve çoğunlukla Allah'ın insanlardan özellikle İsrail oğullarından, ehl-i kitaptan (Âl-i İmrân, 3/187; Mâide, 5/14) îmân, ibâdet, itâat ve insanlara iyilik etmeleri; şirk, küfür, nifâk, isyân, zulüm, azgınlık vb. davranışlardan vaz geçmeleri ve peygamberlerin görevlerini yapmaları (Ahzâb, 33/7) konusunda kesin söz aldığını ifade etmek için kullanılmıştır. Meselâ, İsrail oğullarından aldığı mîsâk şöyle bildirilmiştir: "Vaktiyle biz İsrail oğullarından: `Yalnızca Allah'a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, yakınlara, yetimlere ve fakirlere iyilik edeceksiniz' diye söz almış ve `insanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın ve zekatı verin' diye de emretmiştik. Sonunda azınız müstesna yüz çevirip dönüp gittiniz." (Bakara, 2/83)

Peygamberlerden alınan mîsâk Ahzâb sûresinin 7. âyetinde şöyle ifade edilmiştir: "Biz peygamberlerden (elçilik görevini yapmaları hususunda) sözlerini almıştık, senden, Nûh'tan, İbrâhim'den, Mûsâ'dan ve Meryem oğlu Îsâ'dan (evet) onlardan sağlam söz almıştık."

Bunun dışında mîsâk, toplumlar arasında yapılan antlaşma (Nisâ, 4/90, 92) ve karı-koca arasındaki nikâh akdi (Nisâ, 4/21) anlamında da kullanılmıştır.

Verilen sözde durulması istenmiş, sözünü tutmayanlar lanetlenmiş, kendilerine ceza olduğu (Mâide, 5/13, Ra'd, 13/25) ve akıllı insanların sözünde durdukları (Ra'd, 13/19-21) bildirilmiştir.

Kâlû belâ olarak da bilinen, âlem-i ezelde, Yüce Allah'ın kendisini rab olarak kabul etmeleri hususunda insanlardan almış olduğu söze de mîsâk denmiştir (A'râf, 7/172). (bk. Bezm-i Elest)

Kaynak: Diyanet