Mozambik'te Her 10 Kişinden Biri Yetim

Afrika'nın güneydoğusundaki Mozambik'te 15 yıl süren iç savaş, doğal felaketler ve AIDS gibi salgın hastalıklar nedeniyle 2 milyondan fazla yetim bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre, yaklaşık 25 milyonluk nüfusa sahip ülkede 2 milyon 100 bin yetim var. Bu çocukların çoğu, şehirlerde ve kırsal kesimdeki yetimhanelere, medreselere ve yatakhaneli okullara sığınıyor.

Eğitime ulaşamayan yetim çocukların bazıları da hayatını büyük şehirlerdeki caddelerde büyüyerek geçirmek zorunda kalıyor. Çok sayıda çocuk da suç şebekelerinin ve uyuşturucu tacirlerinin eline düşüyor.

Hristiyanların ve Müslümanların birlikte yaşadığı kırsal kesimde kimi Hristiyan aileler bakamadıkları için çocukları görece olarak daha rahat edebilecekleri medreselere gönderiyor.

Kısıtlı bağışlarla eğitim vermeye çalışan bu medreselerin çoğu hem tefrişat hem de çocukların günlük ihtiyacının karşılanması noktasında maddi sıkıntı yaşıyor.

MEDRESELER MADDİ YARDIM BEKLİYOR

Başkent Maputo'nun Matola bölgesindeki bir grup gönüllü tarafından kurulan Darüsselam Medresesi de bunlardan biri.

Kasaba ve çevresinden yaklaşık 180 yetimin okuduğu bu medresede çocuklar, 6 ila 10 kişinin kaldığı küçük odalarda konaklıyor.

Güney Afrika'da yaklaşık 8 yıl eğitim aldıktan sonra ülkesine dönen Abdül Nasır İsmail, 2013'te Darüsselam Medresesi'ni kurdu.

İsmail, medresenin çok zor şartlar altında eğitime devam ettiğini söyledi.

İhtiyaçların çoğunun bağışlarla karşılandığını belirten İsmail, "Bu çocuklara günde 3 öğün yemek vermek zorundayız. Dolayısıyla düzenli bağışa ve sponsora ihtiyacımız var." dedi.

İsmail, Matola bölgesinde yaşayanların çoğunun Hristiyan olduğunu ancak ailelerin babasız kalan çocuklarına eğitim veremedikleri için onları medreseye emanet ettiklerini dile getirdi.

AIDS gibi çeşitli hastalıkların çocukların yetim kalmasının başlıca sebebi olduğunu vurgulayan İsmail, "Bazen çocuklara kitap almakta dahi zorlanıyoruz. Okulun tefrişata ve tamire ihtiyacı var, ayrıca tıbbi malzemeler alınması lazım." diye konuştu.

İsmail, medresede İslami eğitimin yanında Mozambik müfredatının da okutulduğunu bildirdi

DEFTER VE KALEME İHTİYAÇLARI VAR

Medresede kalan çocuklardan Alifu Adem (10), arkadaşlarının ailesi gibi olduğunu ancak derslerine çalışabilmek için defter ve kaleme ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Adem, okuyabilecek imkanı bulabilmesi halinde mühendis olmayı hayal ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) verilerine göre, şu an ülkede 1 milyon 500 bin kişi AIDS ile yaşıyor. Hastalığın 15 ile 49 yaş arasında görülme oranı ise yüzde 10,5 civarında.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.