Muâhede Ne Demektir?
Muâhede ne demektir? Kısaca anlamı nedir?
Karşılıklı antlaşma, ahitleşme, sözleşme anlamına gelmektedir. Kur'ân-ı Kerim'de, gerek Allah Teâlâ'ya ve gerekse insanlara verilen ahdin yerine getirilmesi tavsiye edilmiş, sözünde duranlar övülerek mükâfatla müjdelenmiştir (A'râf, 7/179; Mü'minûn, 23/8; Fetih, 48/10; Nahl, 16/95).
İslâm dini, ahde vefa konusuna çok önem vermiştir. Sağlıklı bir toplumun oluşması, insanlar arası ilişkilerde güven duygusunun hakim olmasıyla mümkündür. Bu da ahde vefânın toplumda yerleşmesiyle gerçekleşir. Bu nedenle Kur'ân-ı Kerim'de olgun müminin vasıfları sayılırken ahde vefâ gösterdikleri, sözünde duran güvenilir kişi oldukları zikredilir (Mü'minûn, 23/8).
Uluslar arası ilişkilerde bir terim olarak muahede, antlaşma manasına gelmektedir. Bu muahedenin bir çok şekilleri vardır. İslâm hukukçuları, Hz. Peygamberin Hudeybiye sulhünü esas alarak, gayrimüslimlerle on yılı geçmemek kaydıyla barış antlaşması yapılabileceğini söylemişlerdir. Bununla birlikte, devlet başkanının gerekli görmesi halinde, uzun süreli antlaşmalar da yapılabilir.
Fakihler süresiz antlaşmaların, dört ay önce haber verilmek kaydıyla feshedilebileceğini söylemişlerdir. Barış antlaşmasının sonunda, savaşın başlamasına neden olan problem çözüme kavuşmuş olur ve savaşın serbest hale getirdiği davranış ve muameleler sona erer; dokunulmazlıklar başlar. Antlaşmada aksine bir şart koşulmamışsa, savaştan önceki duruma dönülmüş olur. Esirlerin ve zaptolunan malların durumu antlaşma şartlarına bağlanır. Genellikle esirler karşılıklı değiştirilir veya serbest bırakılır.
Kaynak: Diyanet
YORUMLAR