Muazzam Ne Demek?
Muazzam: Çok büyük, çok iri, azim. Ehemmiyetli, önemli. Ulu, muhteşem. Saygıdeğer, mübeccel anlamlarına gelmektedir.
MUAZZAM KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Ne acâyiptir ki insan, son derece şâşaalı ve müzeyyen bir saray görse ona hayran kalır. Onu hatırından çıkaramaz, hayâtı boyunca onun güzelliğini
anlatıp durur. Ancak ilâhî bir sanat hârikası olan şu muazzam kâinâtı sürekli görüp durduğu hâlde onun inceliklerini lâyıkıyla düşünmez ve ondan yeterince bahsetmez. Normal bir şeymiş gibi üzerinde durmayıp geçer gider. Tıpkı üzerinden akıp giden bahar yağmurlarından hiçbir nasîbi olmayan kayalıklar gibi… Hâlbuki hayran olduğu o fânî saray, şu muazzam kâinâtın en küçük cisimlerinden biri olan Dünya’nın küçücük bir zerresidir…
*****
Cenâb-ı Hakk’ın kudret ve azametinin delillerinden biri, göklerde, yerde ve yıldızlarda sergilenen ilâhî saltanattır. Göklerdeki hârikulâdelikleri tefekkür
etmemek, insan idrâkinin muazzam bir hikmet sergisinden mahrum kalmasına sebep olur.
*****
Kâinâta akseden ilâhî ihtişâmı gösteren diğer bir husus da galaksilerin çarpışmasıdır. Galaksi çarpışmaları sık rastlanan hâdiselerdir. Eğer iki galaksinin yörüngesi kesişiyorsa, ya da birbirlerine yeterince yaklaşmışlarsa, kütle çekimleri onları birbirine çeker. Galaksiler her ne kadar milyarlarca yıldızı ihtivâ etseler de, yıldızların arasında muazzam uzaklıklar olduğu için çarpışma esnâsında yıldızlar birbirine değmeden geçip gider. Ancak, gaz ve tozdan meydana gelen yıldızlar arası madde, çarpışmanın tesiriyle belli yerlerde sıkışır. Bu durum yıldız oluşumunu hızlandırır. Bu sebeple çarpışan galaksilerde yıldız oluşumunda patlama gözlenir. Yaklaşık 3 milyar yıl sonra böyle bir çarpışmanın Samanyolu’yla Andromeda galaksileri arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
*****
Bu muazzam kâinâtı devamlı genişletmekte olan Cenâb-ı Hak, nihâyet onu, bir kâtibin kâğıdı dürüp rulo yaptığı gibi tekrar dürecektir.27 Yine vakti geldiğinde yeri başka bir yere, gökleri de başka göklere çevirecektir. Bu ise yeni bir âlemin yaratılmasını ve yeni bir hayâtın başlamasını ifâde etmektedir.