Müderris Nedir?
Müderris: Ders veren, ders okutan, medrese dersi okutan ve profesör anlamlarına gelmektedir.
MÜDERRİS KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Selçuklu Medresesi’nde kitaplarına gömülmüş kendi hâlinde bir müderris iken, gönlü aşkla dolu Şems adlı meczup bir dervişin irşad nazarıyla kıvılcım alıp, aşk ateşiyle yanmaya başlayan Mevlânâ gibi ol.
*****
Okumak için Süleymâniye Medresesi’ne gelmiş, zekâsı ve ilme hevesi sâyesinde bu medreseyi bitirdikten sonra oraya müderris tâyin edilmiş.
*****
Hazret-i Mevlânâ -kuddise sirruh- Selçuklu medresesinde baş müderris iken, gönlü aşk dolu Şems adlı meczûb bir dervişin nazarıyla kıvılcım alıp yanması neticesinde zâhirî kitaplar kendisinde ömrünü tüketmiş, kâinat bir kitap hâline gelmiştir.
*****
Müderrisliğe de, zamanın zâhirî ve bâtınî âlimi Dâvûd-i Kayserî tâyin edilmişti. Bu zât, Muhyiddîn-i Arabî’nin “Fusûsu’l- Hikem”ini şerh etmiştir.
*****
Arapça, Farsça ve Türkçe şiirlerinin yanında çeşitli dînî eserleri de bulunan, müderrislik, kadılık, kazaskerlik vazifelerinden
sonra ‘‘şeyhülislâmlık’’ da yapan büyük âlim Ebussuûd Efendi, Kânûnî Sultan Süleyman döneminde Şeyhülislâm’dı.
*****
Hüdâyî Hazretleri, Ferhâdiye medresesinde müderrisliğin yanında Câmi-i Atîk mahkemesinde kadı nâibi oldu.
*****
Ahmed Cevdet Paşa, yirmi iki yaşında iken Rumeli kazaskerliğine bağlı Premedi kazâsı kadılığı ile hizmete başladı. Bir sene sonra da İstanbul müderrisliği rüûsunu alıp müderris olarak İstanbul câmilerinde dersler verdi.