Mukarreb Ne Demektir?
Mukarreb ne demektir? Kısaca anlamı nedir?
Yaklaşmak ve yakın olmak anlamındaki "kurb" kökünden türeyen mukarreb kelimesi sözlükte, yaklaştırılmış demektir.
Yakınlık; zaman, mekan, nesep, itibar, riâyet ve güç itibariyle olur. Mukarreb kelimesi çoğul şekliyle (mukarrabûn, mukarrebîn) Kur'ân'da 8 âyette geçmiş ve izzet, şeref, itibar ve nimete nail olma itibariyle yakınlık anlamında melek, peygamber ve müminlerin sıfatı olarak kullanılmıştır.
Mukkarrabûn melekler (Nisâ, 4/172), arş-ı â'lâda bulunan melekler, Cibril, Mikail, İsrafil ve Azrail gibi meleklerin fazîletli olanlarıdır. Sihirleriyle Hz. Musa (a.s.)'ya galip geldikleri takdirde Firavun'a yakın olma anlamında sihirbazlar (A'râf, 7/114; Şûarâ, 26/42) ile âhirette Allah'ın lütfuna yakın olanlar anlamında nebiler, sıddıklar, şehidler ve salihlerin (Vâkıa, 56/11, 88) ve Hz. İsâ (a.s.)'ın (Âl-i İmrân, 3/145) sıfatı olarak kullanılmıştır. Mukarrabûn, insanların ulaşabilecekleri en yüksek mertebedir. Kıyâmet kopunca insanlar, üç sınıf olurlar: "Ashab-ı meymene", "ashab-ı meş'eme" ve "sabikûn". Sâbikûn (öncüler) için; "İşte onlar mukarrabûn (yüksek derecelere ulaştırılmış) olanlardır. (Onlar), nimet cennetlerindedirler. (Bunların) çoğu önceki (ümmet)lerden, birazı da sonrakilerden (ümmet-i Muhammed'den olan mutlu insanlardır)." denilmiş ve bunlara ikram edilecek nimetler sayılmıştır (Vâkıa, 56/15-23, 88-89; Mutaffifîn, 83/27-28).
Anlaşılan o ki mukarrebûn; dünyada imân, ibadet, itaat ve hayırlarda önde olan, ilâhî iradeye tam teslim olan peygamber ve salih müminlerdir. Bunların sayısı azdır. Peygamberlerin çok olması sebebiyle çoğu önceki ümmetlerden olacaktır.
Kaynak: Diyanet
YORUMLAR