Münafık Ne Demek?

NE NEDİR?

Münafık nedir, kime denir? Münafıkların özellikleri nelerdir? Kısaca münafık ne demektir?

Küfrünü gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse anlamında terimdir. (DİA)

MÜNAFIK NEDİR, KİME DENİR?

Münafık, “içi başka, dışı başka olan, özü sözüne uymayan, iki yüzlü, ara bozucu (kimse)” demektir.

Allah’ın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed’in (sav.) Peygamberliğine ve O’nun, Allah’tan getirdiklerine inandığını söyleyerek, Müslüman gibi göründüğü halde, gerçekte inançsız olan kimseye “münafık” denir.

Münafıkların Özellikleri 

Münafıkların içi başka, dışı başkadır. Sözü özüne uygun değildir. Münafıkların gerçekte kâfir oldukları, bir ayette şöyle ifade edilir:

“İnsanlardan, inanmadıkları hâlde, ‘Allah’a ve ahiret gününe inandık’ diyenler de vardır.” (Bakara suresi, 8)

Allah bu ayetlerin devamında münafıkların acı veren bir azaba uğrayacaklarını bildirir. Münafıklar, İslam toplumu için kâfirlerden daha tehlikelidirler. Çünkü onlar dıştan Müslüman görünmeleri nedeniyle gerçek durumlarını bilmek mümkün değildir. Peygamberimiz (sav.) vahiy yoluyla kimlerin münafık olduğunu bildiği için onlara önemli görevler vermezdi. Hz. Peygamber’den (sav.) sonra insanlar için böyle bir bilgi kaynağı (vahiy) söz konusu olmadığından münafık, dünyada Müslüman gibi işlem görür ancak ahirette ebedi azaba uğrar. Hem de şu ayetin bildirdiğine göre en şiddetli azaba uğrayacak olanlar da onlardır:

“Şüphesiz ki münafıklar, cehennem ateşinin en aşağı tabakasındadırlar. Onlara hiçbir yardımcı da bulamazsın.” (Nisa suresi, 145)

Kaynak: İslam Akaidi, Erkam Yayınları