Muntazam Ne Demek?

NE NEDİR?

Muntazam: İntizamlı, zimanlı, düzgün, sıralı, tertipli, derli toplu, düzenli, bir kararda devamlı anlamlarına gelmektedir.

MUNTAZAM KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Kulağın yapısı, burnun faydaları, dilin konuşması, her bir harfi ayrı ayrı çıkarması, ağzın dişlerle donatılması, dişlerin ipe dizilmiş inci taneleri gibi muntazam dizaynı, ses tellerinin hassas yapısı… Her insanın sesinin farklı olması…

*****

Kalplerin atması, nefes alıp vermek, görmek, işitmek, diğer âzâların muntazam olarak çalışması, Cenâb-ı Hakk’ın dâimâ
kullarıyla beraber olduğunu ispat etmektedir.

*****

Rasûlullâh -aleyhissalâtü vesselâm-’ın Hirâ’daki uzlet ve inzivâsından ve daha sonraki dönemlerde de muntazam olarak îfâ ettiği îtikâflarından anlıyoruz ki, bir müslüman ne kadar ibâdet ederse etsin, zaman zaman uzlete çekilerek nefis muhâsebesi yapıp, kâinattaki ilâhî kudret akışlarını tefekkür etmeden tam mânâsıyla kemâle eremez.

*****

ufacık bir şeyi bile muntazam bir sûrette yaratmak; elbette onu ve onun ne sûrette, ne gibi sebep ve şartlar ile vücûda geleceğini bilmeye bağlıdır.

*****

Ana yollar aşınıp bozuldukça tamir ederler, yol boylarında muntazam fâsılalarla sıralanan su haznelerini doldururlar, etrafı istilâ eden nehirlerle sellerin civarında durup yolculara geçebilecekleri geçit noktalarını gösterirler ve bu kabilden birçok
hayır işleri yaparlar.

*****

Bir müslüman, maddî-manevî temizliğine çok dikkat etmelidir. Müslüman, pasaklı olmamalıdır. Muntazam olmalıdır. Maddî-mânevî nezâketi, zarafeti, inceliği yaşamalıdır. Fakat maalesef, zamanımızda nezaket çok azaldı.

*****

Herhangi bir kimse, evrâdını muntazam yapmak şartıyla, ihlâs üzere mânevî sohbetlere devam ettiğinde, kalbinde dünyâ hattâ ukbâ sevgisi bile kalmaz, tek Mevlâ sevgisi yer alır. Mevlâ’yı seven, dürüst, istikâmet ehli olur, dînî ve dünyevî vecîbelerini yerine getirir.